לימודי הנדסה - בדרך לתואר מהנדס
מאת: ד"ר ענת רפופורט
מהנדסים הם אנשי הפתרונות, האחראים גם על תהליכי חיסכון, שיפור והתייעלות בייצור ובעבודה. לשם כך, הם עושים שימוש בעקרונות מדעיים ומתמטיים כדי לבדוק ולפתח שיטות חדשות ומוצרים המותאמים לצרכי החברה והמשק. המהנדס יכול להתמחות בתכנון של המוצרים עצמם, של מכונות הייצור או של מערכות תעשייתיות ומפעלים.
מבין המהנדסים יש כאלה המתמחים בנושא של אבטחת איכות או בתחום יעילות העבודה בפסי הייצור. אחרים עוסקים בעיקר בפיתוח של חומרי גלם, המשפרים את הביצועים של מוצרים היוצאים לשוק המסחרי. בענף האנרגיה פועלים מהנדסים המייעלים את אופני אספקת הכוח והחשמל לכל המדינה.
לימודי הנדסה אינם לימודים קלים, אך הם בכל זאת מרתקים. העבודה עצמה שונה מאד מהחוויה באוניברסיטה, וכוללת מפגש עם מעצבים, סיעור מוחות בסביבת שרטוט ממוחשבת, משא ומתן מול ספקים ומעורבות בבנייה ובייצור במפעלים לפי תכניות מוגדרות היטב. אנשי מקצוע בתחום ההנדסה ממליצים לצעירים, בדרך כלל, לפנות למסלול רחב ומגוון כמה שיותר, שיוכל לפתוח להם דלתות רבות בהמשך.
אילו סוגי הנדסה קיימים ומה ההבדלים ביניהם?
ישנם מגוון ענפי הנדסה, המתמקדים בפתרון בעיות בתחומים שונים בתעשייה ובמשק. ההבדלים בין הענפים נובעים מסוגי הטכנולוגיות, המוצרים, או התהליכים שאותם מפתחים המהנדסים. כמו כן, בענפים השונים ישנן פרקטיקות וטכניקות עבודה ייחודיות, המותאמות לצורכים העולים מן השטח. בין סוגי ההנדסה הקיימים, ניתן למנות: בניין, חומרים, חשמל, מחשבים, תוכנה, תעשייה וניהול, מכונות, ביוטכנולוגיה, ביו רפואה, ועוד.
למי מתאימים הלימודים?
העוסקים בתחום משתמשים במדע ובטכנולוגיה לצרכי האנושות. הם אמונים על פיתוח וייצור פתרונות מקוריים ויצירתיים בתחום התמחותם ולכן הם נדרשים לידע מעמיק ולחשיבה אנליטית ויצירתית.
הלימודים מתאימים במיוחד לבעלי זיקה לתחומים ריאליים ולעולם הטכנולוגיה, לאנשים פרקטיים ולוגיים שרואים את התמונה הגדולה ויודעים לחשוב מחוץ לקופסה. הם יכולים להתאים לבוגרי מגמות ריאליות בתיכון (כגון פיזיקה או מחשבים), אולם מתאימים גם למי שלא למדו מקצועות כמותיים (במקרים אלה נדרשת בדרך כלל השלמת מכינה טרם הלימודים).
מכיוון שקיימים מסלולי התמחות רבים, הלימודים יכולים להתאים לבעלי תחומי עניין שונים (בניין, חשמל, מכונות, כימיה וכדומה). כל מסלול יכול להוביל לאפיקי קריירה שונים ומבוקשים.
כיצד נראית עבודתו של המהנדס?
באופן כללי עבודתו של המהנדס היא לפתח מוצרים חדשים בתחום התמחותו, לתכנן מוצרים ולבקר את תקינותם בפועל. כמו כן, הוא פותר בעיות העולות בעת תהליך הבקרה או לאחר שהמוצר היה בשימוש של לקוחות. הוא עובד בדרך כלל בצוות של מהנדסים. ישנם גם אנשי מקצוע אשר עובדים ישירות מול לקוחות. כך לדוגמה מהנדס תוכנה המסייע ללקוחות להטמיע את התוכנה שפותחה, בתוך ארגון.
איש המקצוע משתמש בעבודתו בתוכנות מחשב ספציפיות לתחום בו הוא עוסק. עליו לנתח נתונים מספריים או מדעיים ולהסיק מהם מסקנות יישומיות. חלק מאנשי המקצוע עובדים במעבדה. כך למשל, בתחומי הכימיה והביוטכנולוגיה מועסקים לעיתים בחברות המשתייכות לתעשיית התרופות. יש להביא בחשבון כי העבודה במעבדה לרוב אינה כרוכה בתקשורת רבה עם אנשים.
בישראל, מהנדסים רבים עובדים בתעשיית ההייטק ובתעשייה הבטחונית. תעשיית ההייטק זקוקה בעיקר לאנשי תוכנה, אלקטרוניקה וביו-רפואה. התעשייה הביטחונית, המפתחת ומייצרת כלי נשק, זקוקה בעיקר למומחים בתחומים מכונות, אווירונאוטיקה ותעשייה וניהול, שיעסקו בניהול הייצור ובניהול פרויקטים שונים.
מהנדסים המעוניינים להתקדם באפיק ניהולי יכולים להתקדם בתחילה לאפיק של ראש צוות. בהמשך באפשרותם להתקדם לתפקידי ניהול בכירים יותר כגון תפקיד של סמנכ”ל חטיבה טכנית, או אף למנכ”ל. בחלק מן הארגונים, הקידום לתפקידי ניהול בכירים יותר דורש השכלה בתחום הניהול, לכן מהנדסים רבים משלימים לימודי תואר שני במנהל עסקים.
אילו הזדמנויות קריירה קיימות למהנדסים לאחר סיום הלימודים?
הלימודים פותחים צוהר למגוון רחב של אפשרויות תעסוקה, אשר משתנה בהתאם לתחום הנלמד ולהתמחות הנבחרת. באופן כללי, עם סיום התואר הבוגרים יכולים להשתלב בתעסוקה במגוון מסגרות, כגון בחברות הייטק, במפעלים בתעשייה המסורתית, בסטארט אפים טכנולוגיים, במגזר הציבורי (כגון ברשויות המקומיות), ועוד. התפקידים המבוקשים בקרב הבוגרים כוללים מחקר ופיתוח, ניתוח נתונים, ניהול מערכות מידע, אפיון תהליכים, תפעול, בדיקה ובקרה, ועוד. עם צבירת הניסיון ניתן להתקדם גם לתפקידים בכירים יותר, בהם גם תפקידים ניהוליים.
מהם השינויים והתמורות האחרונים בתחום ההנדסה?
תחום ההנדסה הינו דינמי במיוחד. מאחר שהתחום מתמקד בפתרון בעיות מן התעשייה והמשק, הוא עובר תמורות באופן מתמיד בהתאם לדרישותיהם המשתנות של הארגונים והמפעלים, וכמו כן, מתעצב ומשתכלל בהתאם להתקדמות הטכנולוגיה.
הבינה המלאכותית היא אחד הפיתוחים הטכנולוגיים המשמעותיים בענפי התוכנה והמחשבים, וכן היא בעלת השפעה גם על תהליכי הפיתוח והמחקר בענפים רבים נוספים בתעשייה, מרפואה ועד בניין. כמו כן, ההתפתחות המואצת בתחומי התוכנה וניתוח נתוני העתק (ביג דאטה) מאפשרים לייעל את תהליכי הפיתוח במגוון ענפים. נוסף על כך, לאור שינויים סביבתיים, ובראשם ההתחממות הגלובלית, מתחייבים גם שינויים בתהליכי התכנון והפיתוח. המהנדסים נדרשים להביא בחשבון את האתגרים הסביבתיים המשמעותיים הללו ולמצוא פתרונות מתאימים, בנושאים כגון תכנון מבנים ירוקים, פיתוח מוצרי מזון חדשניים, ייעול טכנולוגיות חקלאיות, ועוד.
אילו כישורים נדרשים להצלחה בלימודי הנדסה?
המהנדס צריך להיות בעל חשיבה לוגית ומתמטית טובה וכן כישורים טכניים, כדי שיוכל לצלוח את לימודי ההנדסה ולהצליח לפתור בעיות בתפקידו בשטח. עליו להיות מסודר, יסודי ושיטתי בעבודתו, כדי להיות מסוגל לתעד את מה שעשה, ולבצע תפקידי תכנון ובקרה. בד בבד, הוא נדרש גם להיות מעשי ומשימתי, כדי לעמוד בלוחות הזמנים שנקבעו לפרוייקט שבמסגרתו הוא פועל.
מבחינה בינאישית, על המהנדס להיות מסוגל לשתף פעולה בצוות וליצור יחסי עבודה תקינים עם קולגות וכן עם ראש הצוות. מהנדסים שהם פתוחים וחברותיים, יתאימו גם לביצוע תפקידים שונים מול לקוחות כגון תפקידי הדרכה והטמעה וכן תפקידים הכרוכים בשיווק המוצר. בהייטק תפקידים כאלו כרוכים לא פעם בנסיעות לחו”ל ודורשים שליטה טובה בשפה האנגלית.
מי שניחנים בחשיבה יצירתית, יוכלו לבטא אותה בעבודה בצוות המפתח מוצרים חדשים. אם הם גם בעלי ראייה עסקית וכישורי יזמות, הם יוכלו לפתוח עסק משל עצמם או להקים סטארט אפ. לעומת זאת, מהנדסים בעלי צורך ביציבות תעסוקתיות ורתיעה מסיכונים, יוכלו להשתלב בעבודה בצבא, למשל כמהנדס אזרחי או במשרדי ממשלה כגון מהנדס אנרגיה וגז במשרד האנרגיה.
מהנדסים שאפתניים, המעוניינים להתקדם ניהולית והם בעלי יכולת להוביל אנשים, מתאימים לתפקידי ניהול טכני. כדי להתפתח לתפקידי ניהול בכירים יש צורך בראייה מערכתית ורחבה וביכולת לנהל תקציב באופן עצמאי. מהנדסים המעוניינים לצמוח, אך לא לתפקידי ניהול אלא לתפקידים מקצועיים, יכולים להמשיך לתואר שני ושלישי ולהשתלב בעבודה מחקרית באקדמיה או בתעשיית התרופות או בצבא.
מהו השכר ההתחלתי של מהנדס לאחר סיום הלימודים?
משכורתו של מהנדס גבוהה מן השכר הממוצע במשק. העבודה יכולה להיות רווחית ביותר למי שמשתלב בתעשיית ההייטק ולבעלי תפקידי ניהול בכירים. יש להביא בחשבון שתפקידים אלו כרוכים בשעות עבודה מרובות ובהתמודדות עם לחץ ועומס רב במהלך העבודה היומיומית.
שכר מהנדסים משתנה מתחום לתחום, וכן תלוי בקריטריונים מגוונים כגון שנות הניסיון, היקף המשרה, מיקום בארץ, אופי הארגון המעסיק (ציבורי או פרטי), ועוד. שכרם של מהנדסים מתחילים, בשנתיים הראשונות להשתלבותם בתעשייה, נע בין רמות השכר החודשיות הבאות:
- תוכנה: 13,000 - 23,000 שקלים.
- מכונות: 11,000 - 20,000 שקלים.
- חשמל ואלקטרוניקה: 15,000 - 20,000 שקלים.
- תעשייה וניהול: 10,000 - 12,000 שקלים.
- חומרים: בין 9,000 - 12,000 שקלים.
- כימיה: 9,000 - 12,000 שקלים.
- בניין (אזרחי): 9,000 - 19,000 שקלים.
חשוב להדגיש כי לאחר צבירת מספר שנות ניסיון, רמות השכר עולות באופן משמעותי. בתעשיית ההייטק, בענף החשמל, בתחום המכונות, ובענפים נוספים, יכולים בעלי ניסיון של 5 שנים ומעלה להגיע למשכורות שבין 20,000 - 35,000 שקלים בממוצע (בתלות בתחום ובתפקיד). בתפקידים ניהוליים, יכול השכר להיות אף גבוה מטווח זה.
איך לימודי הנדסה משפיעים על הזדמנויות עבודה בינלאומיות?
לצד מגוון אפשרויות התעסוקה הנפתחות בתעשייה הישראלית, בוגרי התואר יכולים להשתלב גם בעבודה בין לאומית, בין אם בחברות גלובליות הפועלות בישראל, ובין אם במסגרת רילוקיישן לחו"ל. יש לציין כי במקצועות מסוימים, כגון בתחום הבניין, עשויים להיות הבדלים בין סוגי הרישוי המאפשרים עבודה במדינות השונות, ויש לוודא את האפשרות להתקבל לעבודה בכל מדינה.
אחד המקצועות המבוקשים ביותר לעבודה בין לאומית בקרב ישראלים הוא תחום ההייטק (תוכנה וחומרה). ענפים נוספים שבהם יכולים הבוגרים לעבוד גם בחו"ל כוללים חשמל, אנרגיה, מכונות, אלקטרוניקה, ועוד.
אילו מסלולי לימוד קיימים?
אם בעבר נחלקו הפקולטות להנדסה לשלוש או ארבע מחלקות, הרי שהיום כל פקולטה באוניברסיטה או במכללה מכילה מחלקות רבות. כיום ישנן מגוון התמחויות ומחלקות בפקולטות. הנה רשימה חלקית של תחומי הלימוד:
- הנדסת חשמל.
- הנדסת מכונות.
- הנדסה אזרחית.
- הנדסה גרעינית.
- הנדסת תוכנה.
- הנדסת תעשייה וניהול.
- הנדסת ביו-טכנולוגיה.
- הנדסה ביו-רפואית.
- הנדסת אלקטרוניקה.
- הנדסת משאבי מים.
- הנדסת תחבורה.
- הנדסת כלי שייט.
- הנדסת אנרגיה וגז טבעי.
בשנים הראשונות ללימודים מתמקדים בלימוד מקצועות היסוד המדעיים: מתמטיקה, פיזיקה, כימיה וכדומה. עם ההתקדמות בשלבי התכנית לתואר הראשון, הלימודים נעשים ממוקדים יותר לתחום ההתמחות הנבחר.
חשוב לדעת, כי הלימודים דורשים השקעה רבה מצד הסטודנט, זאת על מנת שיגיע בהצלחה לסיום התואר.
מהן התוכניות הפופולריות ביותר ללימודי הנדסה?
מבין התחומים השונים, המסלולים המבוקשים והנפוצים ביותר כוללים הנדסת חשמל, כימיה, תעשייה וניהול, מחשבים, מכונות ובניין. להלן פירוט על מקצת תחומי הלימוד העיקריים:
- הנדסת תעשייה וניהול - מתמקדת בהבנת התנהגותן של מערכות פיזיקליות ושל כח האדם הפועל במערכות התעשייה והשירותים. העוסקים בתחום אמונים על תכנון, שיפור והפעלה של מערכות משולבות אדם, ציוד וחומרים ולכן הם נדרשים לידע נרחב הן בתחומי הטכנולוגיה והן בתחומי מדעי החברה והניהול. הלימודים בתחום משלבים קורסים בהנדסה, במחשוב ובניהול ומאפשרים לסטודנטים לבחור להתמחות במערכות מידע , בניהול התפעול ועוד.
- לימודי הנדסת תוכנה מכשירים אנשי מקצוע לעסוק בכל שלבי הפיתוח והתחזוקה של התוכנה מניתוח, תכנון, יישום, בדיקה, תחזוקה, הערכה ועד הסבה של תוכנה. בתוכנית נלמדים מקצועות הבסיס במתמטיקה ובמדעי המחשב וכן בתקשורת ובעיבוד אותות ותמונות.
- הנדסה אזרחית וסביבתית - הלימודים בתחום זה מכשירים מהנדסים לעסוק בתכנון, בתוכן ובביצוע של מבנים ומערכות. הסטודנטים יוכלו לבחור מבין ההתמחויות הבאות: ניהול ובנייה, תחבורה, מבנים, משאבי מים וסביבה או התמחות כללית.
- לימודי הנדסה כימית - מכשירים מהנדסים שתפקידם הוא ליישם את כללי הכימיה כדי לפתור בעיות בייצור חומרים או באפשרויות השימוש בהם. התחומים בהם עוסקים המהנדסים הכימיים כוללים: מניעה וטיפול בזיהום אוויר ומקורות מים, פיתוח דרכים יעילות לניצול אנרגיה ממקורות מגוונים, ייצור תרופות ותכשירי קוסמטיקה, ועוד.
מהם תחומי ההתמחות הנפוצים ביותר בהנדסה?
במהלך הלימודים, יכולים הסטודנטים לבחור בהתמחות (או מגמה), המאפשרת להם להתמקד בענפים טכנולוגיים מבוקשים, ולהתמקצע בהם. ההתמחות מצוינת לרוב על גבי גיליון הציונים בלבד, ולא על גבי התואר. יש לציין כי ההתמחויות משתנות ממוסד למוסד, וכי לא בכל מוסד אקדמי מציעים התמחויות. להלן חלק מתחומי ההתמחות המבוקשים:
- לימודי הנדסת תוכנה: סייבר, מדעי הנתונים, בינה מלאכותית, ולמידת מכונה.
- לימודי הנדסת תעשייה וניהול: מערכות מידע, יזמות, תפעול, שיווק.
- לימודי הנדסת מכונות: מכטרוניקה, אנרגיה, תכן, ביו מכניקה.
- לימודי הנדסת חשמל: מחשבים, תקשורת, עיבוד אות ותמונה, הספק חשמלי, מערכות RF.
- לימודי הנדסת בניין: הנדסת מבנים, ניהול הבנייה, תחבורה, מנהור.
אילו מוסדות נחשבים למובילים בלימודי הנדסה?
- המרכז האקדמי רופין (עמק חפר - השרון): במרכז האקדמי רופין ניתן ללמוד במסלולי חשמל ואלקטרוניקה, מחשבים או תעשייה וניהול, בהתמחויות שונות.
- SCE המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון (באר שבע ואשדוד): ניתן ללמוד במסלולים חשמל ואלקטרוניקה, בניין, מכונות, כימית, תוכנה, תעשייה וניהול.
- המכללה האקדמית כנרת (עמק הירדן - צפון): מתקיימים לימודים בתחומים תוכנה, חשמל ואלקטרוניקה, תעשיות מים, אנרגיה וגז טבעי, איכות ואמינות בתעשיית האלקטרוניקה.
- אפקה - המכללה האקדמית להנדסה (תל אביב): באפקה מתקיימים לימודים לתואר ראשון בהנדסת חשמל, בהנדסה מכנית, בהנדסת תעשייה וניהול, בהנדסה רפואית, ובהנדסת תוכנה. ניתן ללמוד תואר ראשון גם בתחומים נוספים, בהם מדעי המחשב ומדעי הנתונים.
- המכללה האקדמית ספיר (שער הנגב - דרום): במכללה האקדמית ספיר ניתן ללמוד במסלול שנה א' להנדסה, שבו לומדים שנה אחת במכללה ואחריה ממשיכים לשלל מחלקות ללימודי הנדסה באוניברסיטת בן-גוריון ובמוסדות נוספים.
- אוניברסיטת בר-אילן (רמת גן): באוניברסיטת בר-אילן ניתן ללמוד הנדסת חשמל, או מחשבים. כמו כן, מתקיימים מסלולים משולבים לתואר עם לימודי פיזיקה, או לימודי מתמטיקה. משך הלימודים 4 שנים.
- אוניברסיטת אריאל בשומרון: בין התחומים הנלמדים באוניברסיטה נכללים תעשייה וניהול, מכונות מכטרוניקה, חשמל ואלקטרוניקה, אזרחית וכימית.
- המכללה האקדמית להנדסה בראודה בכרמיאל: ניתן ללמוד מגוון מסלולים לתואר ראשון בתחומי ההנדסה: הנדסת מכונות, הנדסה אזרחית, הנדסת תעשייה וניהול, הנדסת מערכות מידע, הנדסת ביוטכנולוגיה, והנדסת חשמל ואלקטרוניקה. משך הלימודים הינו 4 שנים.
- עזריאלי המכללה האקדמית להנדסה (ירושלים): תחומי הלימוד במכללה כוללים תוכנה, תעשייה וניהול, מכונות, חומרים, חשמל ואלקטרוניקה, פרמצבטית. ניתן לשלב חלק מהתחומים עם מדעי המחשב.
- הטכניון (חיפה): מוסד אקדמי המתמקד במקצועות ההנדסיים והמדעיים, נכלל בין האוניברסיטאות הציבוריות בישראל.
- האוניברסיטה העברית (ירושלים): באוניברסיטה העברית מציעים מסלול הנדסת חשמל ומחשבים. ניתן ללמוד גם במסלול משותף עם פיזיקה יישומית.
- אוניברסיטת בן-גוריון (באר שבע): בפקולטה מתקיימים לימודים במגוון תחומים כגון בניין, מכונות, תעשייה וניהול, תוכנה, מערכות מידע, חומרים, ביורפואית ועוד.
- אוניברסיטת בן-גוריון באילת: באוניברסיטת בן-גוריון באילת קיימת אפשרות ללמוד במסלול שנה א' בהנדסה. בתכנית זו לומדים את השנה הראשונה באוניברסיטת בן-גוריון באילת ולאחר מכן ניתן להמשיך את התואר באוניברסיטת בן-גוריון בנגב (בבאר שבע).
כמה זמן נמשכים לימודי הנדסה לתואר ראשון?
משך הלימודים הינו ארבע שנים. במסלולי לימודי הערב, משך הלימודים הינו 5 שנים ברוב המקרים.
איך נראה לוח הזמנים של סטודנט להנדסה?
הלימודים במסלול הבוקר כוללים שמונה סמסטרים, כל שנה אקדמית כוללת שני סמסטרים. במרבית המוסדות, מתקיימים הלימודים בין ארבעה לחמישה ימים במהלך השבוע, משעות הבוקר ועד אחר הצהריים. חלק מן המוסדות מאפשרים לסטודנטים לבחור את מספר ימי הלימוד בשבוע, וניתן לתכנן באופן אישי את פריסת הקורסים במהלך הסמסטר. חלק מן הקורסים הינם עיוניים, וחלקם נלמדים במתכונת מעשית ונערכים במעבדות. בחלק מן המקרים, מתקיימים גם קורסים יישומיים בשיתוף ארגונים מן התעשייה.
בלימודי הערב, כוללת כל שנה אקדמית שלושה סמסטרים, בהם סמסטר אחד בחודשי הקיץ (15 סמסטרים להשלמת התואר כולו). הלימודים מתקיימים בדרך כלל בשניים עד שלושה ערבים בשבוע, וכן מתקיימים לימודים בימי שישי, בשעות הבוקר.
הלימודים נחשבים עמוסים באופן יחסי, ומצריכים גם עבודה עצמאית רבה מעבר לשעות הלימוד הפרונטליות בכיתה, לצורך ביצוע מטלות, עבודה על פרויקטים מעשיים, למידה לבחינות, וכדומה. כמו כן, תקופות המבחנים בסיום כל סמסטר מתאפיינות באינטנסיביות רבה מן הרגיל.
מהם התנאים לקבלה ללימודי הנדסה?
תנאי הקבלה להנדסה מתבססים על ההישגים בתעודת הבגרות ובפסיכומטרי. רף הקבלה משתנה ממוסד למוסד, ומשנה לשנה. באופן כללי, דרישות הקבלה הינן:
- תעודת בגרות מלאה, הכוללת ציון גבוה במקצועות הבאים: מתמטיקה ברמת 4 או 5 יחידות, אנגלית ברמת 4 או 5 יחידות, ופיזיקה ברמת 5 יחידות. לעיתים יש צורך במקצועות מוגברים נוספים, כגון כימיה, או מחשבים, ברמת 5 יחידות.
- ציון פסיכומטרי שבין 550 - 650 (משתנה מתחום לתחום). מרבית המוסדות מתייחסים לציון הפסיכומטרי בדגש הכמותי, שבו מוענק משקל רב יותר להישגים במרכיב החשיבה הכמותית.
- ציון גבוה בחלק הכמותי של הפסיכומטרי, בין 110 - 130 ומעלה.
- מרבית המוסדות מציעים מסלולי קבלה גם לבוגרי לימודי הנדסאים (על סמך ההישגים במבחני מה"ט); לבעלי תואר אקדמי קודם במקצועות רלוונטיים; או לסטודנטים המשלימים בהצלחה מכינה ייעודית להנדסה.
איך ניתן להתכונן ללימודי הנדסה בתיכון?
מכיוון שדרישות הקבלה ללימודים כוללות ציונים גבוהים במקצועות הריאליים, תלמידי תיכון המעוניינים להתקבל בהמשך דרכם ללימודי ההנדסה יכולים להגדיל את סיכויי קבלתם באמצעות התמקדות בשיפור הציונים בבגרות במתמטיקה ובפיזיקה ברמת 4 או 5 יחידות לימוד. כמו כן, באפשרותם לגשת לפסיכומטרי כבר בתיכון, ולהתמקד בחיזוק המיומנויות המתמטיות לצורך קבלת ציון גבוה במרכיב החשיבה הכמותית.
יש לציין כי החל משנת תשפ"ה, יתחיל משרד החינוך במיזם "סמסטר ראשון כבר בתיכון", המאפשר לתלמידים בכיתות י - י"ב לקחת חלק בקורסים לצבירת נקודות זכות אקדמיות, שבהן יוכלו להשתמש בהמשך עבור התואר הראשון. בשלב הראשון ייקחו חלק בתכנית כ - 20,000 תלמידים מרחבי הארץ, ובשנים הקרובות צפוי מספר התלמידים המשתתפים בתכנית זו לגדול משמעותית. הקורסים המוצעים בתכנית זו נלמדים בנושאים שונים, כגון מדעים, תעשייה וניהול, ועוד.
באילו כלים וטכנולוגיות משתמשים בלימודי הנדסה?
הכלים והטכנולוגיות שבהן משתמשים במהלך הלימודים תלויים בתחום הנלמד. באופן כללי, מהנדסים משתמשים בעקרונות מדעיים, מתמטיים, וטכנולוגיים כחלק מעבודתם, ובמהלך התואר ניתן ללמוד לעומק על אותם עקרונות במסגרת השיעורים המעשיים, אשר נערכים במעבדות במוסד הלימוד. המעבדות מאפשרות להתמקצע בשימוש בתוכנות שבהן משתמשים המהנדסים במסגרת עבודתם השוטפת, וכמו כן, במעבדות ניתן לרכוש ניסיון פרקטי בשימוש במערכות מכניות, חשמליות, רפואיות, וכדומה.
להלן מספר דוגמאות לטכנולוגיות שעליהן ניתן ללמוד במסגרת קורסי המעבדה במהלך התואר:
- בתחום החשמל, נעשה שימוש במערכות תקשורת ספרתית, טכנולוגיות אופטיות, רשתות מחשבים, מערכות עיבוד תמונה, וכן שפות תכנות מגוונות.
- בתחום המכונות, עורכים הסטודנטים היכרות עם מערכות רובוטיקה ומכטרוניקה, מערכות תיב"מ (תכנון וייצור באמצעות מחשב), אמצעים לעיבוד שבבי, ועם מגוון אמצעי ייצור בתעשייה כגון חיישנים, מערכות בקרה, ותוכנות תעשייתיות.
- בתחום הבניין, משתמשים בכלים ממוחשבים לתכנון הפרויקטים, תוכנות הדמיה ושרטוט, ועוד.
האם יש תוכניות לימודים משולבות של הנדסה ועסקים?
לא קיים נכון להיום מסלול לימודים דו חוגי ללימודי הנדסה ומנהל עסקים. מרבית לימודי ההנדסה מתקיימים במתכונת חד חוגית, ואילו המסלולים הדו חוגיים המעטים המוצעים לרוב משלבים את התואר עם מקצועות המדעים. עם זאת, המעוניינים ללמוד על נקודת ההשקה שבין העולם ההנדסי לבין תחום הניהול, יכולים לרכוש ידע נרחב הנוגע בניהול מוצרים, שירותים, ותהליכי ייצור, במסגרת לימודי הנדסת תעשייה וניהול. בתואר זה נלמדים קורסים מגוונים בתחומים ניהוליים ועסקיים, כגון ניהול פרויקטים, בינה עסקית, ניתוח נתונים, מסחר אלקטרוני, שיטות ייצור, ועוד. אותם כלים יכולים לשמש את הבוגרים בעת השתלבותם במגוון אפיקים, הן בתעשייה והן בארגונים עסקיים (כגון בתחום הפיננסים, הביטחון, הקמעונאות, התקשורת, ועוד).
האם יש אפשרות להתמחות או עבודה מעשית במהלך הלימודים?
במרבית המוסדות האקדמיים, מאפשרים לסטודנטים לצבור ניסיון מעשי כבר במהלך התואר, כדי לתרום להשתלבותם בתעסוקה לאחר סיום הלימודים. במהלך שנות הלימודים, מתקיימות מעבדות מעשיות, ובשנה האחרונה לתואר עורכים פרויקט גמר יישומי, שבו מתנסים בפתרון בעיות אמיתיות בארגונים. נוסף על כך, מציעים מוסדות הלימוד קורסים בשילוב התנסות, בשיתוף ארגונים מן התעשייה, בדגש על פיתוח מיומנויות וכישורים החיוניים למהנדסים. במסגרת אותם קורסים ניתן לפתח קשרים עם מעסיקים פוטנציאליים בתחומים מבוקשים.
מהי החשיבות של פרויקטים קבוצתיים בלימודי הנדסה?
במקביל לפרויקט הגמר האישי, באפשרות הסטודנטים לקחת חלק בפרויקטים קבוצתיים שונים במוסד הלימוד. אלו כוללים אקסלרטורים וחממות טכנולוגיות שבהם ניתן להתנסות בפיתוח מיזמים משותפים; פרויקטים חברתיים שבהם יכולים הסטודנטים להשתמש בידע שברשותם למען הקהילה; תחרויות והאקתונים; ועוד. הפרויקטים הקבוצתיים מהווים הזדמנות לעשות שימוש יישומי בכלים הנלמדים, כדי להתמודד עם אתגרים אמיתיים מן השטח ולתרגל בפועל תהליכי תכנון ופיתוח. כמו כן, ההתנסות המשותפת במסגרתם מאפשרת לתרגל הלכה למעשה את תהליכי העבודה במסגרת צוות רב מקצועי, כפי שיידרש מן המהנדסים לאחר סיום הלימודים, בעת ההשתלבות בתעשייה.
מהן האופציות להמשך לימודים בהנדסה לאחר תואר ראשון?
בוגרי התואר הראשון יכולים להמשיך לתואר שני בהנדסה, ובו להרחיב את הידע שברשותם ולהכיר כלים מדעיים מתקדמים וחדשניים. בחלק מן המקרים, התואר השני יכול לסייע לקידום הקריירה, ולהעלאת רמות השכר. נוסף על כך, קיימים לימודי תעודה והשתלמויות למהנדסים, שבהם ניתן להכיר חידושים ותמורות בתעשייה, במתכונת קצרה וממוקדת.
האם יש מלגות או תמיכה כלכלית לסטודנטים להנדסה?
קיימות מגוון מלגות ללימודי הנדסה, שבהן יכולים הסטודנטים להיעזר לצורך מימון חלק מעלויות שכר הלימוד. חלקן מוענקות על ידי מוסדות הלימוד (על סמך הצטיינות אקדמית); וחלקן מטעם ארגונים החיצוניים למוסדות. בין אותן מלגות ניתן למנות את מלגת שוליך, המיועדת לסטודנטים מצטיינים בתמורה לתרומה לקהילה; תכנית "עתידים לתעשייה" המיועדת לסטודנטים מן הפריפריה החברתית והגיאוגרפית; מלגת החוסן הטכנולוגי של חברת "אינטל"; תכנית מושל לצעירים מרקע סוציו אקונומי מאתגר; ועוד.
מה מספרים הבוגרים על הלימודים?
קובי מאשקלון בחר בתחום של הנדסת בניין וכיום הוא מתכנן בניינים ברחבי הארץ בחברה העוסקת בכך. קובי: "תמיד ידעתי שהנדסה זה הכיוון שלי והלימודים רק עזרו לי להתכוונן לתחום הבניין. אני מאוד אוהב לתכנן בניינים ובתים מסוגים אחרים ועם התואר שרכשתי אני יכול לעשות את זה כל יום. העבודה היא מורכבת והאחריות היא גדולה, אך בעוד כמה שנים כשאראה את הבניין הראשון שתכננתי אני בטוח שההרגשה תהיה נהדרת".
ניר מרמת גן בחר לעומת זאת במסלול של הנדסת מחשבים וכיום הוא מתכנת בכיר באינטל ישראל.
ניר: "סיימתי את הלימודים ומייד התקבלתי לאינטל ומזה כעשר שנים אני עובד בחברה. התחלתי כבודק תוכנה, לאחר מכן הפכתי למתכנת וכיום אני ראש צוות האחראי על 12 מתכנתים. העבודה היא מעניינת מאוד מכיוון שאנחנו עוסקים בטכנולוגיות שונות הקשורות לאינטרנט וגם השכר הוא גבוה יחסית למקובל במשק".
רויטל מירושלים למדה הנדסה כימית וכיום היא עובדת בחברת תרופות גדולה. רויטל: "אין דבר יותר מספק מאשר לעזור בפיתוח של תרופה חדשה. כבר בתיכון נמשכתי לתחום הכימיה וכשהתקבלתי ללימודים ידעתי שעם סיום התואר אעבוד בתחום התרופות. נכון שהמשכורות הן לא כמו המשכורות בתחום ההייטק, אבל בעבודה היא מרתקת ויש לי חלק לא קטן בהצלת חיי אדם".
לסיכום ניתן לראות כי אפשרויות העבודה בתחום הן רבות ומגוונות וכי כל אחד פשוט צריך לבחור את הנושא האהוב עליו. למהנדסים טובים תמיד יהיה ביקוש גדול, ואין זה משנה מאיזה תחום הם מגיעים - תמיד צריך אנשי מקצוע איכותיים.
מהי מידת הקושי בלימודי הנדסה בהשוואה לתחומים אחרים?
בסקר שערכנו בקרב סטודנטים ממוסדות הלימוד ברחבי הארץ, התקבלו התוצאות הבאות:
- בסקר שערכנו בין 363 סטודנטים להנדסת חשמל, 25% השיבו כי הלימודים היו קשים מאוד, 35% השיבו כי הלימודים היו קשים, ו - 8% השיבו כי הלימודים ברמת קושי בינונית.
- בסקר שערכנו בין 118 סטודנטים להנדסה אזרחית, השיבו 40% כי הלימודים היו קשים מאוד, ו - 48% השיבו כי הלימודים קשים. 10% השיבו כי הלימודים ברמת קושי בינונית, ו - 2% השיבו כי הלימודים קלים.
- בסקר שערכנו בין 612 סטודנטים להנדסת תעשייה וניהול, 19% השיבו כי הלימודים ברמת קושי גבוהה מאוד, 35% השיבו כי הלימודים ברמת קושי בינונית, ו - 12% השיבו כי הלימודים קלים.
- בסקר שערכנו בין 540 סטודנטים להנדסת תוכנה, 14% מן הסטודנטים השיבו כי הלימודים קשים, וכן 16% השיבו כי הלימודים ברמת קושי בינונית.
עזרנו לך? דרג אותנו: |
בתחום התזונה הקלינית יש בהחלט בעיה להגיע לסטאז' ולאחר מכן במציאת עבודה ראשונה.
בהנדסת מזון יש ביקוש בעיקר בתחומים של פיקוח ובקרה וכן בתפקידי טכנולוג מזון. מי שרוצה לעסוק בפיתוח צריך להתאמץ יותר. בתחום הזה גם הנתון של אזור מגורים הא קריטי, כי אין היצע בכל הארץ בצורה שווה.
למהנדסי ביוטכנולוגיה כמעט ואין עבודה בתחומם, עם תואר ראשון בלבד, ובתחום הנדסת הכימיה עיקר העבודה היא בפריפריה צפון או דרום, אז יש לקחת זאת בחשבון.
בעיקרון, אני בעד כל מסלולי ההנדסה למיניהם. תמיד תוכלי לעשות השלמה או הסבה לתחום שיתאים לך יותר בעולם ההנדסה, לאחר שכבר למדת הנדסה מסוימת. קחי זאת בחשבון.
בברכה,
שני
לימודי הנדסת מזון