לימודי תיירות, מלונאות והפנאי
יצאנו להתאוורר
עבודה זה לא הכל בחיים, והעולם לא נעצר בגבולות הבית, השכונה או העיר. הטבע קורא לנו לבוא לבקר בו. ערי נמל יפיפיות מסמנות לנו באורותיהן שהגיע הזמן לבלות. בקתות אירוח ממתינות לפנק אותנו ולהשיב לנו כוחות. ריחות גן עדן עולים ממטבחיהם של השף והקונדיטור, והייננים בהמשך השדרה כבר מוכנים לבואנו עם זוג כוסות ובקבוק שהספיק להתיישן כמו שצריך.
עולם התיירות הוא עולם חושני מלא צבעים, טעמים וריחות, עשיר בהרפתקה, בסגנון וביצירתיות. כעושר המגוון של ענף זה, כך סוגי המסלולים להכשרה ולהשכלה. בשוק הלימודים תמצאו שפע של תכניות לימוד, כגון: מנהל מלונאי, מפעילי תיירות, סוכני נסיעות, מדריכי טיולים, מורי דרך, תיירות אתגרית, ניהול עסקי פנאי ועוד. במאמר זה ערכנו עבורכם מקבץ של סוגי התכניות השונות בבתי הספר, במכללות ובאוניברסיטאות.
לימודי תעודה
קורסי הכשרה לתעודה מקצועית בתחום התיירות נחלקים לפי התפקידים השונים של כוח האדם בענף. קורסים מסוימים מתמקדים בהכשרה של עובדי בתי מלון: דיילות מזון ומשקאות, עוזרי מטבח ופקידי קבלה. יש גם מסלולים המייעדים את משתתפיהם למשרות ניהול בדרג בינוני במלונות. תכניות אחרות באות להעמיד מורי דרך ומדריכי טיולים ופעילויות בטבע. קורסים נוספים מתרכזים בהכשרת סוכני נסיעות ויועצי תיירות ונופש, וקיימים מסלולים ממוקדים לתחומי הייננות, הבישול והאפייה, ועוד.
קורסי השיווק והניהול בתחום התיירות אורכים בין חודשיים לשנה, ומקנים תעודה מטעם המכללה או בית הספר. בחלק מהם ניתן לקבל גם תעודה מטעם גופים ארציים כגון: התאחדות סוכני הנסיעות, התאחדות המלונות בישראל, לשכת מארגני התיירות הנכנסת, החברה להגנת הטבע ומשרד התיירות. תכניות למורי דרך מוסמכים קיימות גם באנגלית וגם במסגרות מיוחדות עבור הציבור הדתי. התכניות אורכות בדרך כלל כשנתיים, וההסמכה ניתנת מטעם משרד התיירות.
קורסים במוסדות לימוד
- קורס תיירות אתגרית במכללת וינגייט – מסלול של שנתיים או שלוש שנים (עם התמחות), המאפשר לימוד של פעילויות אתגר (חילוץ, הישרדות, מתמי חבלים וכדומה) ומסעות ארוכים בשטח, ומעניק כלים לתרפיה בטבע.
- קורס מורי דרך במכון לנדר – תכנית לימודי ערב, שבה יוצאים לסיור בכל שבוע. בקרוב עתידות להיפתח התמחויות ביהדות, בהוראת דרך לבעלי צרכים מיוחדים ובמסלולי ספרות ואמנות בירושלים.
- קורס תיירות בקמפוס השפלה – מותאם להנחיות משרד העבודה, ועוסק בתחומים: משק ופקידות קבלה, מטבח ודיילות מזון ומשקאות. התכנית מורכבת מ – 220 שעות לימוד עיוניות ומ – 300 שעות התמחות מעשית בבתי מלון. ניתן להשתלב במסלול בוקר (פעם בשבוע) או במסלול ערב (פעמיים בשבוע).
- קורס סוכני נסיעות בדיפלומה, לימודי החוץ של האוניברסיטה הפתוחה – מקנה תעודה מטעם התאחדות סוכני הנסיעות בתנאי מעבר של בחינת סיום ותעודת בגרות מלאה. היקף התכנית – 428 שעות, והיא כוללת לימוד של תוכנות המשמשות בענף, חוקים ותקנות, והיכרות עם תחומי השירות ועם יעדים תיירותיים בכל העולם.
- קורס ניהול מלונאי בדן גורמה – קורס בן שנה אחת המקנה תעודה מטעם משרד התמ"ת, מיועד להכשרת מנהלי ביניים, וכולל הכנת פרויקט גמר ופרק סטאז' באורך של כארבעה חודשים.
- תכניות לימוד במכללת רימונים – במכללה זו מתקיים קורס ניהול מלונאי וישנה מגמה קולינארית ללימודי בישול, אפייה ובטיחות מזון. קיימים גם בית ספר לברמנים, מכינה מלונאית לעולים, קורסי עיצוב לאירועים ולאירוח, ועוד.
- קורס ניהול בתי מלון בבית ספר תדמור – תכנית הכוללת הכשרה בתחומים: בישול, בר, אגף חדרים, אירועים ועוד. הקורס נמשך שנתיים, והלימודים בו נערכים פעמיים בשבוע. את חופשת הקיץ מומלץ להקדיש לביצוע הסטאז' בבתי המלון. לבוגרים ניתנת תעודה מטעם תדמור, משרד התיירות והתאחדות המלונות בישראל.
לימודי תואר ראשון
לימודים לתואר ראשון בתיירות מוצעים במכללות אקדמיות ובאוניברסיטאות. התכניות אורכות בדרך כלל שלוש שנים, ולעיתים הן מוצעות במסגרת לימודים לתואר בניהול. בכולן קיים פן עסקי וכלכלי משמעותי במסגרת עיסוק ביזמות ובפיתוח תיירותי. דגשים נוספים שיכולים להיות משולבים בתכניות הם: ניהול אתרי מורשת, הכרת הארץ, הדרכות טיולים, מסעדנות וניהול מזון, עסקי פנאי, ניהול תעופתי ועוד.
מוסדות לימוד
- אוניברסיטת בן-גוריון בנגב – במסגרת בית הספר לניהול פועלת המחלקה לניהול מלונאות ותיירות. הלימודים בה כוללים פרקים במנהל עסקים, קורסים בניהול מלונאי וקורסים בפיתוח תיירות. בנוסף, התכנית כוללת התמחות מעשית בהנחייה המקיפה 1,000 שעות.
- האוניברסיטה העברית בירושלים – ניתן ללמוד לתואר ראשון בניהול מלונאות, משאבי מזון ותיירות במסלול רגיל ובמסלול עם חטיבה בשיווק ומימון. בתכנית מושם דגש על תחום המסעדנות ועל בטיחות מזון. ישנו גם מסלול ישיר לתואר שני במנהל עסקים.
- המכללה האקדמית אשקלון – במכללה זו אפשר ללמוד לתואר ראשון בתיירות, כלכלה וניהול במסלול דו חוגי המשלב לימודים עיוניים ומעשיים. משך הלימודים 3 שנים.
- המכללה האקדמית כנרת – תוכלו ללמוד לתואר ראשון בניהול תיירות ומלונאות בסביבה המהווה מוקד תיירותי מבוקש מאד לצליינים נוצריים, ובסמוך לאגם הכנרת, אזור נופש למשפחות ישראליות רבות.
- הקריה האקדמית אונו – מציעה התמחות בניהול עסקי פנאי (בתי קפה, פאבים, מסעדות, פסטיבלים, טיולים בטבע ועוד), במסגרת לימודים לתואר ראשון במנהל עסקים.
תנאי קבלה
מוסדות אקדמיים מסוימים מציבים תנאי קבלה ללימודי תואר ראשון בתחום התיירות. אלה יכולים לכלול: ממוצע בגרות שבין 85 ל – 95 לפחות, ציון פסיכומטרי שבין 550 ל – 650 ומעלה, 4 יחידות בגרות באנגלית ו - 4 יחידות בבגרות במתמטיקה. התנאים משתנים מאד בין מוסדות הלימוד, וכדאי לברר עניין זה מול מזכירות החוג.
מה לומדים?
במהלך לימודי התיירות מתמקדים במגוון נושאים, הנה כמה מהם:
יסודות בגיאוגרפיה - קורס חשוב המקנה לסטודנטים ידע אודות מושגי בסיס בתחום הגיאוגרפיה. כל איש מקצוע העוסק בתיירות צריך להבין גם בתחום זה על מנת לשרת את לקוחותיו בצורה הטובה ביותר.
היסטוריה וארכיאולוגיה של ארץ ישראל - גם בתחום ההיסטורי צריכים אנשי התיירות להיות בקיאים. קורס זה נותן סקירה של ההיסטוריה וארכיאולוגיה של ארץ ישראל וכיצד הם משפיעים על ענף התיירות בישראל.
יסודות הניהול - אנשים העוסקים בתחום התיירות הם במקרים רבים גם מנהלים (של מלונות, צימרים, חברות נסיעות ועוד). קורס זה מקנה את מושגי היסוד בתחום הניהול ומכשיר את הסטודנטים באופן איכותי לתפקידי ניהול שונים.
שיטות מחקר בתיירות - כמו בכל תחום, גם בתחום התיירות יש לא מעט מחקרים בנושאים שונים. הסטודנטים ילמדו בקורס זה כיצד לבצע מחקרים בתחום התיירות וכיצד ליישם אותם.
תכנון ופיתוח תיירות- כל איש מקצוע בתחום התיירות חייב לדעת כיצד לפתח ולתכנן פרויקטים בתחום התיירות מסוגים שונים. קורס זה דן בסוגיות מעולם זה.
אתיקה והיבטים משפטיים בתיירות - התחום המשפטי הוא תחום מרכזי בתחומים רבים וכמובן שגם בעולם התיירות. הסטודנטים ילמדו בקורס זה את מושגי היסוד המשפטיים בתחום וכן אודות החקיקה והפסיקה בתחום התיירות.
מסעדנות - תחום המסעדנות הוא חלק בלתי נפרד מענף התיירות וכל איש מקצוע העוסק בתיירות, כדי שיתמחה גם בתחום זה. קורס זה מקנה את מושגי היסוד בתחום החשוב הזה.
שיווק - ללא יכולות שיווק מצוינות קשה מאוד להצליח בכל עסק, ובוודאי שלא בעסקי התיירות. הסטודנטים ילמדו בקורס זה אודות שיטוח שיווק שונות, מושגי יסוד בתחום השיווק ועוד.
קורסים נוספים הנלמדים בתחום זה הם, בין היתר תיירות עסקית, שיטות מחקר בתיירות, תיירות כפרית, יעדי תיירות, ניהול השיווק בתיירות, מלונאות, ניהול מזון ומשקאות, לימודי מזון ותזונה ועוד.
עזרנו לך? דרג אותנו: |
עולם התיירות נחלק לשני חלקים האחד נמצא בצידם של סוכני הנסיעות והשני בנותני השירות בתחום.
התואר הראשון בניהול מלונאות ותיירות מכוון לתפקידי ניהול למיניהם ובכלל לתפקידים הדורשים הבנה של תחום המלונאות והתיירות. האפשרות השנייה שאינה כוללת תואר מדברת על כל התהליך שאתה עובר כצל סוכי הנסיעות שלך בדרך לחופשה.
בהצלחה בכל שתבחר,
שני
עכשיו הכל שאלה של אופי התעסוקה שאתה מחפש וכמובן שהשניים אינם סותרים זה את זה. אולם כדי להתחיל בתעודה ולהמשיך לתואר הראשון כשאתה כבר בתוך התחום, כדאי שתשקול את האפשרות הזו.
המלצה נוספת שלי אליך היא לחפש עבודה בתחום סוכני הנסיעות שבה החברה תהיה זו שתכשיר אותך ולא תממן זאת בעצמך.
אם תרצה הפניות או המלצות למקומות לימוד אתה מוזמן להיעזר בשירות של האתר.
בהצלחה,
שני