לימודי שפות
מרחיבים את גבולות המחשבה
בימים עברו, שליטה במספר לשונות במקביל נחשבה לתופעה מרשימה ביותר. אנשים שידעו לדבר בשפות שונות נחשבו למשכילים במיוחד, ותפישה זו הקנתה להם מעמד גבוה ומיוחס למדי. כיום, חשיבה זו נדמית מעט מיושנת. אך גם בעידן שבו רובנו מסתפקים בידיעת השפה האנגלית כדי "להסתדר" במדינות שונות בעולם, לידיעת שפות נוספות יש ערך שלא יסולא בפז. למעשה, ככל שהעולם סביבנו הופך למעין "כפר גלובאלי" שבו אנשים מגיעים בקלות ממקום למקום, וקושרים קשרי חברות ומסחר עם עמיתים ברחבי הגלובוס, ידיעת שפות עשויה להועיל לנו יותר מאי פעם.
אמנם ידיעת שפות אינה מהווה עוד מתכון בטוח לכבוד ותהילה, אך היא ללא ספק פותחת דלתות רבות לתקשורת. בכל מקום שתגיעו אליו, הפגנת שליטה בשפתם של בני המקום תאפשר לכם לחוות באופן עמוק יותר את תרבותם של בני המקום, להיחשף להלכי חשיבה שונים מאלה שהכרתם, לקבל רעיונות חדשים ולהרחיב את עולמכם הפנימי. או במילותיו של פילוסוף לודוויג ויטגנשטיין - "גבולות השפה הם גבולות המחשבה".
אנשים לומדים כיום שפות זרות מסיבות שונות. חלקם רוצים לקרוא את יצירותיהם של המחברים האהובים עליהם בשפה בה נכתבו, אחרים מתכוננים לקראת הגירה לארץ זרה. אך לא משנה מהי הסיבה שבעטיה החלטתם להתחיל וללמוד שפה נוספת, אין ספק כי פתוחות בפניכם אפשרויות רבות לעשות זאת, במגוון מסלולי לימוד - בארץ, בחו"ל, או באופן עצמאי.
לימודי שפות בישראל
לימודי שפות זרות בישראל נערכים במרבית מוסדות הלימוד בכיתות קטנות באופן יחסי, עובדה המאפשרת לתרגל את הדיבור בשפה, תוך כדי שהמורה מעניק תשומת לב אישית לכל אחד מהמשתתפים. השיעורים מתבססים בדרך כלל על תרגול מרובה הן של דיבור והן של כתיבה, כאשר בדרך כלל הכיתות מחולקות על פי רמות לימוד. אם ברצונכם להצטרף לכיתת מתקדמים, סביר מאוד שתדרשו לעבור מבחני מיון שיסייעו לסגל לשבץ אתכם בקבוצה המתאימה לכם ביותר.
אחת המסגרות המומלצות ללמידת שפות בארץ, היא זו שמציעה האקדמיה. שם לרוב מדובר בלימוד שאינו כולל רק רכישת מיומנויות בדיבור, קריאה וכתיבה, אלא גם מאפשר למשתתפים להיחשף להיבטים היסטוריים ותרבותיים של התפתחותה. המידה בה תעמיקו בלימוד השפה תלויה, כמובן, בחוג שתבחרו ללמוד בו. אפשרות נוספת הפתוחה בפני תלמידי האוניברסיטאות היא לקחת קורסי שפה בנוסף למערכת השעות החוגית שלהם. קורסים אלה אינם נכנסים לממוצע הציונים של התואר ומיועדים להעשרה אישית והרחבת הידע הכללי.
אפשרות אחרת, היא ללמוד שפה זרה במסגרת לימודי ערב לתעודה. מסגרת כזו עשויה להתאים במיוחד לאנשים שאינם יכולים להתפנות מעבודתם במהלך היום. קורסי ערב מוצעים כיום הן במוסדות להשכלה גבוהה והן במספר רב של מכונים פרטיים, המתמחים לימודי תעודה בתחום השפות. בין המוסדות המוכרים יותר תוכלו למצוא את בתי הספר הבאים:
- ברלינגטון אינגליש - Burlington English
- Berlitz
- Wall Street
- המכון לידידות אמריקה
- בית הספר לשפות "דיאלוג" של האוניברסיטה הפתוחה
- מכון אסיף ללימודי כתיבה ועריכה (קורסים בעריכת לשון וכתיבה יצירתית)
- ועוד
מוסדות הלימוד השונים מציעים קורסים ללימוד מגוון רחב מאוד של שפות, וביניהן: לימודי אנגלית, רוסית, ערבית, אידיש, אספרנטו, הולנדית, יוונית, טורקית, פורטוגזית, גרמנית, צרפתית, סינית, ספרדית, איטלקית, יפנית ועוד. ובמרביתם אף קיימים קורסים לשפה עסקית מסוימת, שבהם נלמדים מונחים וניואנסים לשוניים והתנהגותיים שאינם בהכרח רלוונטיים או הכרחיים בלימודי אותה שפה שלא לצורכי עסקים.
עלות לימודי שפות
לימודי שפה במסגרת תואר ראשון לשפות או תואר מתקדם שכר הלימוד, עומד שכר הלימוד על שכר לימוד אוניברסיטאי – כ-10,000 ₪ בשנה. לעומת זאת, שכר הלימוד בעבור קורס במכונים השונים יהיה נמוך בהרבה ויסתכם באלפים בודדים בלבד.
לימודי שפות בחו"ל
אפשרות נוספת ושונה, היא ללמוד את השפה המבוקשת בחו"ל – במדינה הדוברת אותה. לימודים באופן כזה מספקים ללומד חוויה מיוחדת, ובדרך כלל גם מרוכזת יותר; השהייה בחו"ל, התרגול האינטנסיבי והשימוש היומיומי בשפה – בשעות הלימוד ובשעות הפנאי והבילוי – מאפשרים ללומדים להפנים את השפה בצורה יעילה. וכן לחוות ולהכיר מקרוב מאוד את התרבות שאליה משתייכת אותה השפה.
בנוסף, הלומדים מכירים את התרבות ואת ההוויה המקומית בזכות האינטראקציה עם אנשי המקום ובזכות השהייה הבלבדית באותה מדינה – הלומדים באופן כזה בעצם מוקפים כל הזמן בשפה שאותה הם מבקשים לרכוש. הדבר כמובן מקל על קליטת השפה ועל הפנמתה, מאפשר תרגול רב בהרבה והוא חווייתי ומהנה ללא ספק. בנוסף, העלויות לא תמיד גבוהות בהרבה מעלויות של קורסים בארץ.
קיימות בשוק הצעות רבות המשלבות לימודי שפה מסוימת עם חוויה נוספת השייכת לאותו המקום. לדוגמה: לימודי צרפתית ובישול בצרפת, לימודי איטלקית ואמנות באיטליה ועוד. ההיצע מגוון ויצירתי ובהחלט מושך.
באופן עצמאי
שתי אפשרויות נוספות הקיימות, והן עצמאיות יותר:
- לימודי שפה באמצעות מורה פרטי: תוכלו לאתר ברשת מגוון של מורים פרטיים לשפות שונות ומגוונות. היתרונות של שיטה זו הם הגמישות בזמנים ובתכיפות וכן הלימוד האישי של אחד-על-אחד, המבטיח כי בהכרח תדברו את השפה כראוי בסופו של תהליך. החסרונות עלולים להיות דווקא המחסור בתלמידים נוספים, שמשאלותיהם ומטעויותיהם ניתן ללמוד בקורס קבוצתי, וכן העלות שעלולה להיות גבוהה יחסית.
- לימודים עצמאיים ברשת: ברשת מצוי מגוון רחב של אפשרויות לימוד עצמאיות – אתרים מקוונים המנחים אתכם בתכנית לימודים מסודרת ומעקבי תרגול, אתרים המציעים הקלטות נלוות, דיסקים או קבצי שמע לרכישה המלמדים בשיטת השמיעה-דיבור ועוד.
באופן לימוד כזה אתם אחראים על הלימוד וזכרו כי באין מסגרת ובאין מורה צמוד, הלימוד עלול להיות קשה בהרבה ולא תמיד לקדם אתכם אל התוצאות המבוקשות. עם זאת, לימוד כזה יכול להתאים לאנשים שקל להם מאוד לקלוט ולהבין שפות חדשות וכן לכאלה בעלי ידע בסיסי בשפה מסוימת, החפצים רק לרענן ולהעמיק אותו.
לסיכום
כאמור, רכישת שפות שונות ושליטה בהן היו מאז ומתמיד נכס לכל אדם, וכיום – אפילו יותר. שליטה בשפות מאפשרת לנו עולם עסקי וחברתי פתוח ומשתלבת היטב עם המהלך המתרחש כיום באופן טבעי בעולם.
האפשרויות הן רבות ומגוונות וכוללות לימודים אקדמיים, לימודי ערב, קורסים במכונים שונים, לימודים באמצעות מורה פרטי או לימודים עצמאיים באינטרנט. וכמובן שקיימת האפשרות המהנה של לימודי השפה בחו"ל. עם זאת, לימודים בחו"ל דורשים התנתקות מחיי היום-יום והדבר אינו אפשרי בעבור כל אחד. זכרו כי בכל מקרה, כדי להפנים שפה ולשלוט בה עליכם להתמיד ולתרגל את הדיבור ואת הכתיבה בה, והדבר אורך זמן. הביאו זאת בחשבון כאשר אתם בוחרים את נתיב הלימודים המתאים לכם ביותר.
עזרנו לך? דרג אותנו: |
למיטב ידיעתי כל ציון עובר הוא ציון טוב לתואר השני. יש תארים שניים בהם בכל מקרה מתקיימת בחינת כניסה באנגלית לסיווג רמת האנגלית, אז יש להצליח בה. הבחינה בחלק מהמקרים כן תלויה בציון שלך באנגלית בתואר הראשון, אך בכל מקרה הדרישה היא לציון 85 ומעלה, כך שלך אין בעיה. אם בכל מקרה תידרש לבחינת סיווג באנגלית לקראת התואר השני, אז קח בחשבון כי היא עוסקת בידע שלך באותו זמן נתון בשפה. נכון להיום, עם ציון כמו 87 אין צורך בבחינה חוזרת.
בברכה,
שני