סטודנטים לעבודה סוציאלית עו"סים שינוי
העובדים הסוציאליים נלחמים למען זכויותיהם של עולים חדשים, קשישים, נפגעי נפש, אימהות חד הוריות ומובטלים, אבל מה לגבי תנאי ההעסקה שלהם עצמם? במציאות שבה אין תקנים לעובדים, אין החזרי נסיעות לסטודנטים ועובד אחד אמור לטפל במאות תיקים, אין לסטודנטים ברירה אלא לצאת ולהיאבק. עו"סים שינוי פועלת למען העתיד שלהם ושל כולנו.
עזרנו גם לך? דרג אותנו:
עו"סים שינוי: סטודנטים לעבודה סוציאלית נלחמים על עתיד המדינה והמקצוע
נגיד שחבר טוב היה מספר לכם שהוא מתחיל ללמוד בשנה הבאה עבודה סוציאלית. עם יד על הלב, מה הייתם אומרים? הייתם תומכים בו, מאחלים לו בהצלחה, חושבים שהוא השתגע? בועז כתבן (30), סטודנט שנה ב' בתל חי ודובר עמותת "עו"סים שינוי" שנלחמת על עתידו של המקצוע, מעיד על כך שחבריו ללימודים זוכים לרוב לאחת משתי תגובות. הוא מכנה אותן "וואו" או - "אוי ויי": הראשונה מתייחסת לכל האנשים שאומרים "איזה יופי, מקצוע עם שליחות... אבל אתה יודע שאין לך סיכוי להתפרנס מזה ואתה הולך להיות עני מרוד כל חייך". השנייה, מעודדת לפחות באותה מידה, היא "זהו, אתה הולך להיות חוטף ילדים? שליח של הממסד? בורג קטן במערכת?". בשתי התגובות, הוא אומר, יש גרעין של אמת, וזה בדיוק הדבר שעמותת עו"סים שינוי נלחמת עליו.
"עו"סים שינוי" קמה ב - 2010, בעקבות הדיונים סביב שכרם של העובדים הסוציאליים. תלמידים מהאוניברסיטה העברית הצטרפו למאבק של העובדים ועזרו לארגן הפגנות, ומאותה התאגדות ראשונית התחילו להירקם קשרים עם סטודנטים ללימודי עבודה סוציאלית במוסדות נוספים. במרוצת הזמן, הפכה ההתארגנות לעמותה רשמית. בעמותה חברים רק סטודנטים במהלך לימודי התואר, וכשהם מסיימים ללמוד הם מפנים את מקומם לפעילים חדשים. במשך השנים, התרחבה פעילותה של העמותה לאפיקים רבים נוספים, מעבר למאבק על השכר.
השכר הוא לא הבעיה היחידה
"במשך השנים הבנו שמעבר לעובדה שעובדים סוציאליים לא מצליחים לקיים את עצמם מהמשכורות שהם מקבלים, המצב הכללי של המקצוע לא טוב. השכר הוא רק פן אחד של הבעיה". הוא מסביר שלא הרבה אנשים יודעים, אבל עובדים סוציאליים לא רק מטפלים באופן פרטני באוכלוסיות במצוקה, אלא פועלים רבות גם ברמה המדינית למען שינוי חקיקה ושמירה על זכויותיהם של קשישים, עולים חדשים, מתמודדים עם בעיות נפשיות, אימהות חד הוריות ועוד רבים.
"אבל רוב העובדים הסוציאליים שיוצאים להיאבק על כל הדברים האלה, שוכחים בדרך להילחם על הזכויות של עצמם", אומר לנו כתבן. התוצאה היא שנכון לעכשיו, עובד סוציאלי במשרה מלאה מרוויח סכומים שמחייבים השלמת הכנסה. וכאמור, השכר הוא לא הבעיה היחידה. היעדר תקנים ברשויות המקומיות מביא לכך שבאזורי מצוקה עובד סוציאלי אחד אמור לטפל במאות תיקים במקביל. "מספר התיקים של עובד סוציאלי נע בין 100 ל - 600 תיקים. דווקא במקומות שהכי צריך את העובדים הסוציאליים, בכפרים ערביים, במקומות עם אחוזי אבטלה גבוהים, אין לעיריות אפשרות לממן עוד תקנים. כשעובד אחד אמור לטפל ב - 500 קשישים, הוא כנראה לא יצליח לעזור לאף אחד מהם. זה מצב בלתי נסבל. זה בהחלט אחד הנושאים בראש סדר העדיפויות שלנו".
בנוסף לפעילות של חברי העמותה למען תנאי ההעסקה של העובדים הסוציאליים, הם פועלים בהרחבה גם לשיפור התנאים של הסטודנטים עצמם. אחת הבעיות הגדולות בהקשר הזה, היא זו של החזרי הנסיעות. במסגרת הלימודים לתואר ראשון בעבודה סוציאלית, נדרשים הסטודנטים לבצע עבודה מעשית בהיקף נרחב, כאשר לעיתים מקומות ההכשרה ממוקמים הרחק מאזור מגוריהם. חברי העמותה מנסים כבר מספר שנים להוביל מהלך שיאפשר להם לקבל החזרים על הוצאות הנסיעה, שכרגע משולמות מכיסם הפרטי.
לשנות את המדיניות, וגם את הסילבוסים
"היו כמה חברי כנסת שעזרו לנו עם העניין הזה, ועבדנו קשה כדי לגייס תמיכה של ח"כים נוספים, ושל ראשי בתי הספר לעבודה סוציאלית", מספר כתבן. במקביל לעבודה הלוביסטית, של קידום בפועל, מקיימים בעמותה פעילויות הסברה בקמפוסים, ודואגים להעלות את המודעות ברשתות החברתיות כדי לרתום את הציבור למאבק.
נושא נוסף שמעסיק את הפעילים בימים אלה, נוגע לשינויים שיש להכניס בתכנית הלימוד. על כך מספרים בעמותה: "כשאדם פונה ללשכת הרווחה, יש סיכוי גדול יחסית שהוא נמנה על פלחי אוכלוסייה מסוימים. אחוז הפניות של ערבים ושל אתיופים למשל, גבוה בהרבה מהחלק היחסי שלהם באוכלוסייה הרחבה. עם זאת, הסיכוי שהם יגיעו לעובד שדובר את שפת האם שלהם, או שמבין את התרבות ממנה הם באים, הוא יחסית קטן.
הכלים שנותנים לנו בלימודים מתאימים לתרבות מסוימת, מערבית, ולא לאוכלוסייה שאנחנו מטפלים בה בפועל. העמותה שואפת לכך שהלימודים יתאימו יותר לשטח ופועלת למען הנגשה של רב תרבותיות ושינוי תכניות הלימוד במוסדות השונים. לפני שלושה שבועות סיימו פעילים שלנו להעביר סקר בכל בתי הספר לעבודה סוציאלית בארץ, וקיבלנו המון מידע על מה שהסטודנטים צריכים ורוצים. זאת עבודה רצינית מאוד של איסוף מידע, שקודם לכן לא היה קיים".
הפעילות של עו"סים שינוי מבורכת וחשובה, אבל נראה שיש עוד דרך ארוכה עד שהעובדים הסוציאליים יקבלו את התנאים שיאפשרו להם לבצע את עבודתם נאמנה וגם לסגור את החודש. בינתיים, ממש בזמן שמדווחים בחדשות על הסערה המתקרבת, העובדים הסוציאליים בכל הארץ הם אלה שמסיירים ברחובות ומציעים לחסרי הבית מקומות מחסה להתפנות אליהם, ומביאים שמיכות ואוכל חם.