מאבק הסטודנטים לחשבונאות נגד מבחני המועצה - תהיה בחינה חוזרת?
לאחר בחינות המועצה שהתקיימו בשבועות האחרונים, פתחו סטודנטים לחשבונאות במאבק עקב בעיות בתוכן ובתנאי המבחנים. לדעתם, לא מדובר רק בקושי נקודתי, אלא בבעיה אקוטית במצב המקצוע. האם יקבלו בחינה חוזרת ויותר מכך - יצליחו לשפר את מעמד המתמחים בראיית חשבון?
עזרנו גם לך? דרג אותנו:
הסטודנטים לחשבונאות מוחים על בחינות המועצה - וגם על עתידם המקצועי
לא חשבון פשוט
במהלך השבועות האחרונים נערכו בחינות המועצה, בהן נבחנים סטודנטים ללימודי חשבונאות בתום לימודיהם. סטודנטים שמסיימים את לימודי החשבונאות יכולים לבחור ללמוד באופן עצמאי לחמש בחינות או להשתתף בשנת השלמה בחשבונאות במסגרת אקדמית ולהיבחן רק בשתי בחינות - חשבונאות פיננסית וביקורת.
לאחר הבחינה בחשבונאות פיננסית, שנערכה ב - 21 לדצמבר 2015, חשו סטודנטים רבים שהמבחן היה לא הוגן ופתחו במחאה. הם הקימו קבוצת פייסבוק אליה הצטרפו יותר מאלף סטודנטים ובמקביל פנו בקריאה למועצת רואי החשבון להתחשב בהם בבדיקת הבחינה. בינתיים הם ממתינים לתוצאות הגורליות וממשיכים במאבקם, שלא עוסק רק במבחן הנקודתי אלא בעתידם כדור הבא של רואי החשבון בישראל.
למדו והשקיעו, ויצאו מתוסכלים
את הקבוצה המחאה פתח אחד הסטודנטים ללימודי חשבונאות ממש לאחר שיצא מחדר הבחינה. "למדתי ממש קשה. אני עשיתי את שנת ההשלמה יחד עם ההתמחות, זה דבר מאוד קשה. רוב האנשים לא עושים את שניהם יחד. לקחתי חופשה של חודשיים כדי לשבת וללמוד כמו שצריך." הוא מספר על הגורמים שהביאו אותו להתחיל את המאבק.
"יצאתי מהמבחן בתחושת תסכול כל כך גדולה, שפתחתי את הקבוצה. הבנתי שסטודנטים מהמוסד בו אני למדתי, שיש לי איתם קשר ישיר, גם מתוסכלים. עניין אותי לדעת מה קורה בבתי ספר אחרים, אולי במוסד שלי הכינו אותנו לא טוב ובבתי ספר אחרים כולם מרוצים? דרך הקבוצה רציתי לראות מה ההרגשה הכללית. תוך יום או יומיים הצטרפו אלף איש וכולם היו שותפים להרגשה שלי שזה היה מבחן קטסטרופלי."
הסטודנט עצמו מעדיף שלא לחשוף את שמו, אך מציין שלמד לבחינות במסגרת שנת השלמה בחשבונאות במוסד אקדמי מוכר. הוא נמנע מלחשוף את פרטיו בעיקר בגלל חשש לעתידו המקצועי, כמי שנמצא כיום במהלך ההתמחות. "מבחינת העתיד המקצועי שלי, אני לא יכול לצאת נגד כל מי שמנהל את התחום הזה." הוא אומר.
"ההתנהלות היא שערורייה": טעויות והתחכמויות מיותרות
הסטודנטים מציינים כי במבחן בחשבונאות פיננסית היו כמה בעיות עקרוניות, שהקשו מאוד על פתרונו. מדובר במבחן ובו שני חלקים, שנמשך בסך הכל כשבע שעות. לדברי הסטודנטים, השאלות האמריקאיות בחלק הראשון היו בעייתיות. "הופיעו שאלות אמריקאיות מאוד לא ברורות. בדיעבד, מסתבר שבחלקן אפילו היו טעויות. זה מקשה על הסטודנטים להבין בדיוק מה קורה. גם מרצים שבדקו את השאלות הצביעו על כך שקיימות טעויות בשאלות." הם אומרים.
הקשיים במבחן לא עצרו כאן ולטענת הסטודנטים הנבחנים המשיכו גם בשאלה שעסקה באיחוד חברות. לדבריהם, בשאלה הופיעו 'התחכמויות' רבות שהקשו על הפתרון והאריכו את הזמן שנדרש כדי להגיע אליו. "התחכמויות זה בסדר, אין לנו בעיה עם הרמה, הבעיה היא שכמות ההתחכמויות שהייתה במבחן לא הייתה פרופורציונאלית לזמן שניתן. לראיה נתנו חצי שעה נוספת בחלק השני, משמע סך כל המבחן נטו היה שבע שעות, שזה אבסורד." אומר מקים הקבוצה.
סטודנט אחר בקבוצה ציין בעיות נוספות בשאלות: "הופיעו שאלות אמריקאיות עם מושגים מתחום הנדל"ן המניב, שהקשר בינו לבין החומר הנלמד מקרי בהחלט. אני לא מבין למה לא שאלו אותי על החומר שלמדתי בשנת ההשלמה, אם לא כך הדבר, למה לעשות שנת השלמה ולשלם כל כך הרבה כסף?"
סטודנט נוסף בקבוצה ציין: "פתרתי את כל המבחנים באתר המועצה, והרגשתי שהבחינה הייתה בכמה רמות מעל כל מבחן אחר. ההתנהלות הייתה שערורייה אחת גדולה, אנשים השקיעו את חייהם למשך חושיים, לא עבדו ורק התמקדו בבחינה וקיבלו את התנאים הגרועים ביותר."
מעבר לבעיות בתוכן המבחן, טוענים הסטודנטים גם כי היו מספר בעיות טכניות חמורות בכיתות הבחינה. בקבוצת הפייסבוק עולות טענות של סטודנטים רבים בנוגע לטמפרטורות גבוהות בצורה יוצאת דופן בחדרי המבחן, שהקשו היכולת להתרכז. הבוחנים לא יכלו לסייע לסטודנטים (בהם גם נשים בהריון) בעניין זה והמבחן הארוך המשיך להתקיים למרות התנאים הללו.
"מה קרה לטמפרטורת החדר? אילו תנאים נוראיים, מיותר אפילו לגעת בתוכן המבחן, שמעורר סערה בפני עצמו," כותבת אחת הסטודנטיות בקבוצה. "בכיתה הענקית הופעל מזגן על חום, חימום לא סביר, גבוה ובלתי נסבל. הגענו למצב בו אי אפשר להתרכז מרוב חום, כמה נבחנים הגיעו לקוצר נשימה. במה חטאנו? הכירו במה שעברנו והתחשבו בנו בכל דרך שרק ניתן כדי לתקן את העוול."
"התחשבו בנו ובקול הזעקה שהקמנו": האם הסטודנטים יפלו בין הכיסאות?
הסטודנטים מבקשים מן המועצה כי תתחשב בקשיים בעת בדיקת הבחינה. רבים מהם שלחו מיילים למועצה ולגורמים נוספים בהם ביקשו סיוע במצב הבעייתי. "אנחנו לא מבקשים לשנות את כל מבנה המבחן. אנחנו רוצים התחשבות. שיתחשבו בנו ובקול הזעקה שהקמנו. הבעיה היא שמבחני המועצה מתקיימים רק כל חצי שנה. מה שכולם חושבים שיקרה הוא שהמועצה תבדוק את המבחנים, תראה שממוצע הציונים הוא מאוד נמוך, ותעשה נרמול, כי בכל שנה היא מעבירה כחמישים אחוז מהנבחנים. מה שאנחנו מבקשים מהמועצה זה לתת התחשבות בבחינה. אם ממוצע הציונים יהיה כזה גרוע, אולי באמת כדאי לבצע מבחן חוזר."
אחת הסטודנטיות בקבוצה שלחה מספר הודעות לשרת המשפטים איילת שקד. "אני סטודנטית אשר ניגשה לבחינת המועצה," היא כותבת "לא יתכן שמחליטים פתאום להעלות את רמת הבחינה לעומת מועדים קודמים. אם יש הצפה בשוק, הסינון לא צריך להיות פתאומי, על חשבון סטודנטים שלומדים ומשקיעים את מיטב מאמציהם, כספם ובריאותם כבר 4 וחצי שנים. הסינון צריך להיות בקבלה ללימודים, לא דרך הענשת הנוכחים. יש לבחון לעומק את רמת הבחינה, את תנאיה ואת הסיבות לכך."
גולשים שקראו את זה אהבו גם:
- סטודנטים למשפטים נאבקים בהחלטת שרת המשפטים להאריך את ההתמחות
- מה חושב גדי וילצ'רסקי על מחאת סטודנטים בקמפוסים בישראל?
- סטודנטים בעד מהפכה בלימודי הכלכלה: מה הם דורשים לשנות?
- סטודנטים בבר אילן מחו: אל תקחו את הגלימות בטקס הסיום
מי שטוב מצליח? "רואה חשבון מבקש השלמת הכנסה באבטחה"
לדעתם של לא מעט סטודנטים, קושי הבחינות אינו מקרי. הם טוענים שמאחורי הבעייתיות עומד רצון של המועצה להפחית את עומס המתמחים בשוק. הדבר מעלה סוגיה כאובה במיוחד בקרב בוגרי לימודי החשבונאות בארץ, והיא מצבם הקשה של המתמחים.
"אנשים ממורמרים לא רק על המבחן אלא גם על המקצוע," הם אומרים. "הם יודעים שהם עומדים עכשיו בפני שנתיים התמחות במקרה הטוב, ברוב המקרים אפילו יותר. השכר בהתמחות נע בין 4750 ל - 6000 שקלים, שזה שכר בדיחה יחסית לכמות ההשקעה שלנו."
"מצב המתמחים בשוק הוא בכי רע. סטודנט שמסיים לימודי ראיית חשבון, שהם לימודים מפרכים של ארבע שנים, שומע לכל אורך הדרך כי רואה חשבון הוא מקצוע מאוד מכובד. ברור מאוד עד כמה רואה חשבון אמור להיות איש האמת והאמון שבודק את החברה לבעלי המניות." טוענים הסטודנטים.
"כל פעם שבה העליתי את הטענות האלה מול רואי חשבון בכירים אומרים לי שמי שטוב, יצליח. אבל המקצוע הזה נשחק, וכנראה שהמועצה ומשרד המשפטים מבינים את זה ומחליטים 'לסגור קצת את הברז', כדי ליצור לחץ של מתמחים וחוסר של רואי חשבון בשוק." אומר הסטודנט מקים הקבוצה.
לדבריו, הקשיים העומדים בפני בוגרי רואי החשבון לא מסתכמים בהתמחות וגם לאחריה רבים אינם מצליחים להשתלב בתפקידים מספקים. "שותפים מרוויחים הרבה מאוד כסף, מדובר על משכורות עתק מעל הממוצע במשק, בזמן שהמתמחים והעובדים הזוטרים מרוויחים פרוטות, למקצוע שאמור להיות מאוד מכובד, לפחות לפי איך שמלמדים אותנו. הדעה הרווחת היא שיש פה תעשייה של ניצול ברמות הנמוכות, שמגובה על ידי חוקים ותקנות." הוא אומר ומדגים את חומרת המצב מתוך ניסיונו האישי: "במהלך הלימודים עבדתי בחברת אבטחה. רואה חשבון שאני מכיר, שיצא לדרך עצמאית, ביקש ממני למצוא לו משרה באבטחה כהשלמת הכנסה."
בינתיים, הסטודנטים לחשבונאות ממתינים לקבלת תוצאות הבחינה, שיתפרסמו רק בעוד כמה חודשים, כדי להבין את מצב הדברים. עם זאת, הם ממש לא מפסיקים את המאבק וממשיכים לפעול בכל הכוח ולקדם את המודעות למצבם.
המועצה, מצידה, טרם העבירה לסטודנטים תגובה רשמית בנוגע לפעולות שתנקוט כדי לתקן את המצב. "ראיתי בכמה פרסומים שהמועצה טוענת שלא התקבלה אצלה שום פנייה. זה לא הגיוני, כי אנחנו בקבוצה שלחנו אליהם לא מעט מיילים. לטענתם, המבחן גם היה הוגן." אומר מקים הקבוצה. נראה שגם הוא, כמו רבים מהסטודנטים, נחושים בדעתם להמשיך את המאבד, עד שייראה שינוי במקצוע. האם בקרוב נראה מהפכה בתחום החשבונאות בארץ? הסטודנטים מקווים שכן, אחרי הכל, העתיד שלהם תלוי בכך.