פרופ' כרמית לוי: "מדע זה להגיע לפסגת הר ולדעת שאת הראשונה במקום הזה"
פרופסור כרמית לוי, חוקרת מחלת הסרטן, חושבת שאמנם לא כל אחד יכול להיות מדען - חוקר אך מי שבוחר בדרך האקדמיה ועובר את הקשיים במהלכה יכול לזכות בסיפוק אדיר. שמענו ממנה על הדילמה בבחירה בין המחקר בחו"ל והחזרה לישראל ועל מה שצפוי בעתיד בתחום חקר הסרטן.
עזרנו גם לך? דרג אותנו:
פרופסור כרמית לוי על עתידו של חקר הסרטן, חשיבות הפוסט דוקטורט והאתגרים שבדרך
סרטן היא אחת המחלות האלימות, הקטלניות וגם הנחקרות ביותר, מדענים ורופאים בכל העולם עומלים כדי למצוא לה מרפא. פרופסור כרמית לוי, חוקרת בתחומי הביוכימיה והגנטיקה, היא בין האנשים שפועלים כדי להפוך את ריפוי הסרטן למציאות.
מחקרה של פרופסור לוי מתמקד בסרטן עור מסוג מלנומה, היא ושותפיה למחקר גילו כיצד המלנומה שולחת גרורות, כדי למנוע את ההתפשטות שלהן לאיברי גוף אחרים. דרך הממצאים הם מקווים לפתח דרכים לגילוי מוקדם של המחלה ובתקווה גם לריפוי ולמניעה שלה.
אל תחום המחקר שלה הגיעה לאחר לימודי ביולוגיה ותואר שני ברוקחות, שניהם באוניברסיטה העברית. במהלך הדוקטורט פעלה במעבדה שחקרה את האספקטים הביוכימיים של המחלה. לאחר מכן החליטה להמשיך לפוסט דוקטורט בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד שבארצות הברית. לדבריה, בשלב זה התמקדה בפן הקליני של המחלה ונכנסה לעומק חקר המלנומה.
מחקר בחו"ל מול חזרה לישראל
לאחר מספר שנים בהן חקרה ופעלה בארצות הברית, החליטה לחזור לחקור בישראל ושבה לארץ במסגרת הפרויקט הממשלתי להשבת חוקרים מצטיינים I-CORE, במהלכו החוקרים שנבחרו קיבלו סיוע בתהליך הקליטה. כיום לוי היא חוקרת ומרצה באוניברסיטת תל-אביב.
"לא היה לי ספק שאני חוזרת לישראל. למרות שהיו הצעות עבודה מארצות הברית, תמיד העיניים היו נשואות לכיוון הארץ, מתוך רצון לחזור לכאן." היא אומרת ומתייחסת לבחירה שעומדת בפני לא מעט חוקרים - האם להשתלב בקריירה מחקרית במוסדות גדולים בעולם או לחקור בישראל.
"זה מאמץ גדול לעשות פוסט דוק בחו"ל. השאיפה של אנשים שהגיעו לשם ועשו את המאמץ היא באמת לחזור לארץ, אבל ישנם גם חוקרים רבים שנשארים בחו"ל." היא מסבירה. "הכוח של המדע הוא עושר שיתופי הפעולה שנוצרים בין מדענים שונים, כמו במחקרים שלנו שיוצרים שיתופי פעולה פוריים עם גרמניה, צרפת וארצות הברית. בעזרת המדע נוצרת רשת של גשרים וקשרים מדעיים ואישיים."
"ישראל זו קרקע מעולה לעסוק במדע. הרצון לחזור לארץ הוא רצון חזק כי יש פה סטודנטים מעולים, עמיתים מעולים. קל לעשות פה שיתופי פעולה. יש פה מדע מדהים, מהטובים בעולם." היא מוסיפה.
להגיע ראשונים לראש ההר: למה כדאי להמשיך לפוסט דוקטורט?
את הבחירה לפנות לפוסט דוקטורט היא מחשיבה כצעד חשוב ומבורך, אך מציינת שכמו בתהליכים רבים גם הוא לא חף מקשיים. "מאוד קשה להזיז משפחה שלמה בשביל להשלים את הפוסט דוק. אם היו יותר מלגות שמיועדות לבעלי משפחות, גברים ונשים כאחד, יותר אנשים טובים ייסעו ולא יוותרו, כי מבחינת כישרון ופוטנציאל יש שפע."
"אני מאוד מאמינה ביציאה לפוסט דוקטורט ומאוד דוחפת לזה. זה צעד עוצמתי מאוד ואני חושבת שזה חלק מהעתיד. מי שמרגישים שיש להם בעיה חשוב שייגשו למנחה או למוסד האקדמי וידברו על הנושא, המוסדות מסייעים בכך."
"מדע זה תחום מדהים. אם אצטט עמית שלי למחקר, זה לצאת למסע ולהגיע לראש של הר ולדעת שאת הראשונה בעולם שהגעת למקום הזה. זה הגילוי שלך, את הראשונה בעולם שמגיעה אליו וכשאת מפרסמת אותו במאמר מדעי, תחושת הסיפוק היא אדירה."
"הדרך לשם היא מאוד סיזיפית. יש המון עבודה קשה, המון תסכול, שעות ארוכות כדי לגלות את הדרך הנכונה. צריך להיות אדם שאוהב לעבוד בצוות. חשוב גם לדעת לחשוב מחוץ לקופסא, לגלות יצירתיות ועוצמה אישית. וכמובן צריך המון התלהבות ומוטיבציה שמהווים מעין מנוע פנימי שמזין את כל התהליך." היא מרחיבה. "המדע פתוח לקבל כל אחד, גם אם אתה חושב שהרעיון שבידייך מופרך יש מי שקשוב לו. למעבדה שלי ולמעבדות אחרות מוזמנים כל מי שרוצים לעסוק במחקר, יש אצלנו אפילו שני תלמידי תיכון שמבקרים במעבדה."
גולשים שאהבו את זה קראו גם:
- לאחר מות אביה, סטודנטית פיתחה טכנולוגיה לגילוי מוקדם של סרטן
- ראש מעבדה מספרת על אתגרים עמם התמודדה בדרכה כמדענית
- צפרא דוויק: יותר צעירים רוצים מקצוע לנפש ולא רק לעשות כסף
- פרופסור ירון זליכה על הכלים להצלחה בעולם העסקים של היום
- השופטת דליה דורנר: "לא צריך לחשוש מהצפת המקצוע"
האם בקרוב נראה פריצת דרך בטיפול בסרטן?
תחום חקר הסרטן שבו פועלת פרופ' לוי חווה התפתחויות אדירות בשנים האחרונות והיא בטוחה שאנחנו יכולים לצפות להתפתחויות משמעותיות בעתיד. "אני חושבת שהתחום ילך ויתקרב יותר לכיוון רפואה מותאמת אישית." היא מרחיבה.
"היום מבינים יותר ויותר שלכל אחד מאיתנו יש את מטען הגנום שלו, וכך אצל כל אחד גם המחלה מעט שונה מהמחלה אצל אדם אחר. לדעתי, המגמה הכללית תהיה שבמקום לחפש מה משותף לכל החולים, החוקרים יתמקדו במציאת סוג המחלה הספציפי של כל אחד ואז יוכלו להתאים לכל אדם את התרופות שלו."
לוי סבורה שדרך הפתרונות הללו, אנחנו מתקרבים צעד נוסף לעבר התמודדות טובה יותר עם המחלה על סוגיה השונים. "כולנו יודעים שסרטן זו לא מחלה אחת, אלא מחלות רבות. סרטן עור לא זהה לסרטן הרחם או לסרטן המוח. כל אחד מהם הוא עולם ומלואו עם תכונות ייחודיות משלו."
"יש המון התקדמות בכל אחד מהתחומים. כשיש פריצת דרך במלנומה, אז אפשר להקיש מכך על סרטן המעי הגס למשל, לפחות במנגנון של התפתחות המחלה. התחומים מזינים אחד את השני. לא תהיה תרופה אחת כללית לכל סוגי הסרטן, אבל כן תהיה התקדמות משמעותית, אני בטוחה בזה."
אפתח בברכות להחלמתך!
אענה לשאלותייך אך בסוגריים אציין שיש מספר נתיבים להגיע לתחום, חשוב שתתן את הדעת ליכולות שלך. יש לא מעט לתרום ולעשות בפיתוח ובהנגשה הרפואית, כך שלפני שאתה בורח ישר לפיתוח תרופות, שווה לבדוק אם זו אכן המטרה שלך.
כשיש תואר ראשון לרוב אין צורך בפסיכומטרי, וכן הציון מלפני 10 שנים כבר לא תופס.
בגדול יש חוק שמעל גיל 30, במקצועות מסויימים אין צורך בפסיכומטרי בכלל, אין לי מושג לגבי תארים אלה, צריך לבדוק מול הפקולטות עצמן, סביר להניח שתוכל פשוט להגיש מועמדות עם מה שיש באמתכתך ללא תוספות.
וסיפורך האישי סביר מאוד שיתרום, אז "תשתמש" בו גם בשלבי הבירור.
לפיתוח תרופות, אני ממליצה על מספר תחומי לימודים:
הנדסת פרמצפטיקה- תרופות
לימודי כימיה - יש גם לימודי כימיה תרופתית
לימודי ביולוגיה ובהמשך להתמחות באימונולוגיה - חקר מערכת החיסון על היבטיו השונים. (אולי תקבל פה פטורים בגלל תחום החקלאות מהתואר הראשון??)
באתר תוכל לקרוא אודות התארים בהרחבה.
לגבי נושא מלגות, זה עולם שלם, באתר יש המון חומר, בסרגל העליון, תציץ.
בכל אקדמיה יש מספר מלגות שונות וצריך להגיש מועמדות אליהן באופן עצמאי, אם אתה זכאי, מההיבט הסוציואקונומי לא תהיה בעיה, יתכן שבשל מה שעברת בחיים והשינוי שבא בעקבותיו תוכל להיעזר במספר מלגות במקביל, אני לא מכירה את התחום מספיק, אבל בהחלט יודעת לומר ששווה לעשות פה מחקר קטן נפרד.
אתה יכול להגיע בקלות לסבסוד ממחצית שכר הלימוד השנתי ובמאמץ יותר..
תעשה במקביל לבירור הלימודים חיפוש אחר פורשי חסות לסטודנטים ונסה ליצור עימם קשר ישיר עם קבלתך למוסד לימודים רלוונטי.
כמובן שגם במוסד בו תלמד תקבל מספר אופציות שהמוסד מחובר אליהם.
מקווה שעזרתי,
בהצלחה בהמשך דרכך והמון בריאות :)
הדר גולדשמידט - ייעוץ והכוונה תעסוקתית
052-6969745