סיעוד, לא מה שחשבתם: מנהלת הסיעוד בבית החולים וולפסון מספרת על התפקיד
איך מנהלים את מערך הסיעוד של בית חולים גדול שבו מעל 2,500 עובדים ואלפי מטופלים? אורנה צבי, מנהלת הסיעוד של בית החולים וולפסון מספרת על המשימה הלא פשוטה הזו ועל המקום של חדשנות, מנהיגות וערכים בהצלחה מקצועית במערכת הבריאות. שמענו ממנה גם איך לדעתה ייראו בתי החולים בעוד עשור מהיום ומה יכולים אחיות ואחים לעשות כדי להתקדם במערכת – וגם להפוך אותה למקום טוב יותר.
עזרנו גם לך? דרג אותנו:
"מנהלים שמראים דוגמה אישית יכולים להשפיע על מערכת הבריאות כולה" - אורנה צבי, מנהלת סיעוד, על האפשרויות לצמוח בתחום הסיעוד
אורנה צבי, מנהלת הסיעוד של בית החולים וולפסון בחולון, נמצאת בבית החולים כבר שלושים שנה ומגדירה אותו כבית עבורה. האהבה הגדולה שלה לתחום והרצון שלה להשפיע הביאו אותה להתקדם ולהגיע עם השנים למקום הנוכחי שבו היא חווה לדבריה סיפוק רב. "אני מאוד אוהבת את מה שאני עושה ותמיד אהבתי. עם השנים וככל שלומדים ומבינים יותר גם אוהבים את המקצוע יותר, ומבינים כמה אפשר לשנות." היא אומרת.
מנהלת סיעוד היא חברת הנהלה בכירה שאחראית על הניהול המקצועי והמנהלי של הסיעוד בבית החולים. בפועל, מדובר בתפקיד מורכב שמתנהל מול שלל ממשקים, שעל כתפי הממלאים אותו מוטלת אחריות רבה. במסגרת עבודתה צבי מנהלת נושאים כגון בטיחות, אבטחת איכות ושירות ופועלת להטמיע את הערכים שלפיהם פועל בית החולים תוך שהיא משמשת מודל לחיקוי לצוות על כל מרכיביו.
"הרעיון הוא לדאוג שהאחות הנכונה מקבלת את ההכשרה הנכונה ומטפלת באופן הנכון במטופל," מסבירה צבי. "מרגע הגיוס של האחיות דרך הפיתוח המקצועי שלהן ועד לרגע הפרישה, כל התהליך הזה באחריותי, כמובן בסיוע של מנהלי דרג ביניים."
בדרך למשרה הנוכחית שלה מילאה שורת תפקידים בבית החולים בהם אחות אחראית, מרכזת כוח האדם הסיעודי, מפקחת קלינית ועוד. היא מעידה שהיא אוהבת מאוד את העשייה במקום בו היא נמצאת כיום, "יש בתפקיד דברים רבים שממלאים אותי. הרעיון הוא שיש לי יכולת להשפיע על בית החולים לפי תפיסת העולם שלי, תפיסה שנבנתה לאורך השנים לפי ההשכלה שרכשתי והכלים שרכשתי."
"לכל תפקיד יש את האתגרים שלו," היא ממשיכה ומתארת את הדרך שעברה במערכת. "בכל פעם שאתה מתקדם מעגלי ההשפעה שלך משתנים. מי שרוצים להתקדם הם אנשים שרוצים להשפיע באמת על מערכת הבריאות ולהוביל אותה למקום טוב יותר."
ערכים, חדשנות ומנהיגות צעירה: מאחורי הקלעים של בית החולים
צבי מעידה שאחד הדברים האהובים עליה בעבודתה הוא ההשפעה שלה על ממשקים רבים ומגוונים, הן בבית החולים והן מחוץ לו. "יש המון אנשים שצריך לעבוד איתם בהרמוניה, בכבוד ובהבנה של תהליכים וזה מאוד מעניין. הפעילות היא גם מול הקהילה והקשר שלה עם בית החולים וגם קשרים פנימיים עם כל עובדי מקצועות הבריאות וגם מי שלא דווקא מגיעים מהם, כגון עובדי מחסנים, אספקה רפואית, עובדי מטבחים. הם מעיין 'תומכי לחימה', שעושים עבודה נהדרת. הם אולי קצת 'שקופים' לציבור אבל בזכותם בית החולים מתפקד."
לדבריה, החלק הכי חשוב ומשמעותי עבורה בעשייה הוא קידום הערכים שלפיהם מובילים את בית החולים והטמעתם בצוותי העובדים. "מלבד הקשר לחדשנות וטכנולוגיה בבית החולים, שהוא בעצמו חשוב ומרתק, חשוב לשמור עלינו כבני אדם. צריך לשלוט בטכנולוגיות המתקדמות ביותר ועדיין להיות שם עם שירות, חמלה, אמפתיה והבנה שכולנו בני אדם ושאנשים צריכים אותנו במצבים קשים. כאן אנחנו מביאים את הערכים שלנו. ברגע שאתה כמנהל נותן דוגמה אישית, אין ספק שהדברים ישפיעו על מערכת הבריאות כולה, מהבכירים ביותר ועד אחרון העובדים."
במסגרת התפקיד היא פועלת מול מספר גורמים בהם מנהל הסיעוד, משרד הבריאות והנהלת בית החולים. הפעילות מול הממשקים הרבים האלה יוצרת מורכבות לא קטנה. "בתי החולים פועלים 24 שעות ביממה ואנחנו נותנים מכנה לאתגרים שקיימים בסביבה. כרגע למשל, אנחנו מתמודדים עם נושא החיסונים. אני פועלת להשפיע על כך שרוב בית החולים יהיה מחוסן, שהצוותים יהיו מחוסנים ובמקביל להוציא מסר לאוכלוסייה להתחסן," היא מדגימה.
היבט חשוב נוסף בפעילות מערך הסיעוד הוא החדשנות והעלאת תכניות חדשות על סדר היום. "כרגע בעולם יש ניסיון למצוא מנהיגות צעירה. אנחנו רוצים לפתח דור מנהיגות צעירה עם אופק שיכולה להשפיע ולתת מעצמה. הם אלה שיובילו את מערכת הבריאות."
כדי לעשות זאת, הקימה צבי תכנית הכשרה לצוות בבית החולים בשם "אחיות לתלפיות". במסגרתה נערכו מיומנים ל – 45 האחיות ומתוכן נבחרו 21 אחיות בולטות ובעלות היכולות וההישגים המתאימים לפיתוח מקצועי. "הן יהיו רשת השפעה בבית החולים, תהיה להן יכולת להשפיע על תהליכים ונראה בהן קבוצת מיקוד, נשתף אותן ונכווין אותן. מדובר בקבוצה נהדרת של אנשים שיכולה להגיע לתפקידים מתקדמים."
איך מתקדמים בעולם הסיעוד?
צבי רואה יתרון גדול בעלייה המשמעותית במסלולי לימודי הסיעוד בארץ, עלייה שיכולה לתרום הן לקידום מערכת הבריאות והן לפיתוח המקצועי והאישי של העובדים בה. היא מצביעה על שלל תכניות אקדמיות, מסלולי הסבת אקדמאים לסיעוד המיועדים לבעלי תואר המעוניינים לעבור שינוי קריירה ואף מסלולים לעתודאים שבהם ניתן לקבל כלים לפיתוח מנהיגות ולהתקדמות לתפקידי אחות גדודית. גיוון זה בהכשרות, בעיניה, יכול לסייע לסטודנטים לבחור בקלות רבה יותר את המסלול המתאים להם כדי להשתלב במקצוע.
"אין סוף ליכולת של אחות לבחור את המקום שלה, זה מקצוע מגוון מאוד. אתה יכול לעבוד במיון, במחלקות פנימיות, במחלקות ילדים, בחדרי ניתוח וגם במחקר באקדמיה." היא אומרת.
לדבריה, קיימים מספר מסלולים מסודרים עבור אחים ואחיות להתקדמות מקצועית, הראשון הוא מסלול קליני המכשיר לתפקידים טיפוליים שונים במחלקות, השני הוא מסלול ניהולי שמכשיר תפקידים כגון ראשי צוותים, מפקחים וסגני מחלקות. מסלול נוסף הוא אקדמי המייעד את הסטודנטים לתפקידי מרצים במוסדות הלימוד או מדריכים קליניים.
אחיות יכולות לקחת שלל קורסים על בסיסיים והכשרות כדי לקדם עצמן מקצועית. צבי היא בעלת תעודת אחות מוסמכת, תואר ראשון מאוניברסיטת בר אילן ותואר שני מאוניברסיטת בן גוריון. היא מספרת כי הכלי המשמעותי ביותר מלימודיה שתרם להתקדמות שלה לתפקיד הנוכחי הוא הכשרת "מומחית בניהול ומדיניות בסיעוד", קורס שנערך על ידי משרד הבריאות ומהווה היום אחד ממרכיבי החובה במסגרת מכרזים למשרות מנהלי סיעוד. "זה אחד הקורסים המרתקים שלקחתי בהם חלק. הוא נותן מבט שהוא גם פנורמי וגם מעמיק על כל האתגרים במערכת הבריאות ומפגיש עם נתונים עליה. פוגשים במהלכו אנשים מעוררי השראה במערכת, מכירים את מי שעומד בראשה ונפגשים עם קובעי המדיניות."
בעיניה, אחת ההתפתחויות המשמעותיות בקידום הענף הוא המקצוע "אחות מומחית", תפקיד חדש יחסית שעליו החליטו לאחרונה במשרד הבריאות. אלה הן אחיות בעלות סמכויות מתקדמות לקבלת החלטות בטיפול. "זה שינוי דרמטי. האחיות האלה מתחילות טיפול, קובעות אילו בדיקות ייעשו למטופל, הן יכולות לשלוח לבדיקות כגון CT או רנטגן ולא רק לתת טיפול שרשם הרופא. הן תורמות להנגשת הטיפול למטופל ולמתן מענה מהיר יותר, כי הן יכולות לקדם טיפול בלי צורך להמתין לרופא. זה תפקיד שמצריך ראיה של מכלול הטיפול ההוליסטי. המדינה תחוש את זה בעשור הבא ולדעתי צריך להמשיך לקדם את המגמה הזו וכך המדינה תקבל רפואה וסיעוד הרבה יותר טובים." היא מסבירה.
התפתחות תפקיד זה מתכתבת גם עם רצונם של בתי החולים להתמודד עם העומסים בחדרי המיון, אחת הבעיות הבוערות כיום במערכת הבריאות. "אני בעד שבמחלקות לרפואה דחופה יהיו אחיות מומחיות שתהיה להן יכולת קבלת החלטות." אומרת צבי. "כדי לעשות זאת האחיות צריכות הכשרה נכונה וגם סמכויות. עם הסמכויות הן יקבלו גם אחריות. למדינה היום יש את האחיות הטובות בעולם, הן מבוקשות מאוד בעולם ואנחנו צריכים שיישארו אצלנו."
גולשים שאהבו את זה קראו גם:
- סטודנטים לסיעוד על שביתת האחיות ועתיד המקצוע
- כמה באמת מרוויחות אחיות בישראל? הכל על שכר אחות
- סטודנטים פועלים לשנות את פניה של מערכת הבריאות הישראלית
מעלים את מספר האחיות וממתגים מחדש את המקצוע
בתקופה שבה מקצוע הסיעוד מגיע לכותרות לא אחת בהקשרים שליליים, צבי חושבת שיש חשיבות רבה להצגת העשייה של האחות לציבור כדי לפתח את המקצוע ולמשוך אליו צעירים שיסייעו לקדמו.
"התדמית הציבורית של המקצוע מתמקדת לעיתים בקונוטציה של עומסים ושחיקה, הקשישה בפרוזדור והאחות העייפה. אלה דימויים שמציגים את הסיעוד במצבים קשים ולא מראים את החלקים שבגללם הגענו לפה, שבגללם אנחנו משפיעים על המערכת, הרגעים שנותנים לנו אושר ואת הכוח לעוד עשר משמרות קדימה, לעזור למשפחות ולהציל חיים. אנשים הגיעו למקצוע מתוך אהבה גדולה ולא תמיד מראים זאת." היא אומרת.
"צריך לשנות את התדמית של האחות. אין היום מספיק ידע לגבי תפקידה ומה היא באמת עושה, מה סדר היום שלה וכיצד היא מקבלת החלטות. האחיות של היום הן לא האחיות של פעם, הן משכילות הרבה יותר ומעורבות בעבודה עתירת טכנולוגיה."
היא מציינת גם כי דרך העלאת המודעות לתפקיד האחיות ניתן גם להביא צעירים רבים יותר לבחור בו כמקצוע לחיים. "אין היום חשיפה מספיקה למקצוע בקרב בני הנוער. הם נחשפים למגוון של מקצועות אבל לא תמיד לסיעוד וכך נשארים בקונספט מיושן של תפקיד האחות, אך הסיעוד היום הוא עולם אחר לגמרי."
עם זאת ניתן לראות לאחרונה גם מגמות מעודדות מאוד בתחום, אחת מהן היא למשל העלייה באחוז הגברים שבוחרים להיכנס למקצוע. "אני מראיינת יותר ויותר אחים ושמחה על כך מאוד." מספרת צבי. "זה יביא לאיזון מושלם. הסיעוד הוא חלק מהפסיפס הישראלי ואנחנו צריכים את כולם בתמונה. זה שינוי מבורך."
נראה שצבי ועמיתיה למקצוע אופטימיים לגבי העתיד ופועלים באופן מתמיד כדי להבטיח שהמערכת של מחר תהיה טובה ומתקדמת. "אני חושבת שהמדינה נמצאת במקום הנכון, המערכת טובה וסל הבריאות נותן מענה טוב. יחד עם זאת אנחנו עדיין צריכים לקדם תהליכים. אנחנו עובדים המון כדי להכשיר את האחיות הכי טובות ולתת את הטיפול הכי טוב למטופלים שמגיעים לבית החולים. יש עוד מה לעשות אבל אנחנו פועלים במלוא המרץ כדי לעשות זאת."
הכלי המרכזי בעשייה הזו הם לא אחרים מהסטודנטים לסיעוד שישתלבו בעתיד הקרוב במערכת הבריאות. לכן פועלים היום לעודד את מי שבידיהם את הכלים והיכולות המתאימות לבחור בלימודים בענף. "כדי להצליח בתחום צריך השכלה טובה וערכים אישיים," היא אומרת על היסודות שמרכיבים אחים ואחיות מוצלחים. "במקצוע חשובים ערכים של סובלנות, כבוד, יכולת לקשב ואמפתיה לאנשים. הערכים האלה יחד עם מוטיבציה ויוזמה הם בעיניי שילוב מנצח."