מיקרו תואר ראשון ומיקרו מאסטר
רוצה לדעת על מיקרו תואר? אנחנו רוצים לעזור לך!
דרכנו תוכל לקבל את כל התשובות לכל השאלות, לרבות איפה אפשר ללמוד, תנאי קבלה למסלולים השונים, מלגות, מה העלויות ועוד.
לחץ/י כאן ותקבל/י שירות בחינם שיחסוך לך הרבה זמן, כאבי ראש וגם כסף ...
עזרנו גם לך? דרג אותנו:
לימודי מיקרו תואר
אתגרים טכנולוגיים וחברתיים הביאו את מערכת ההשכלה הגבוהה לבחון מחדש מודלים מסורתיים של לימודים, מה שהוליד מהפכה בשיטות ההוראה. מטרת העל ברפורמה זו היא להתאים את הלמידה למציאות המשתנה של היום, ולאתגרי העתיד.
כחלק משינוי תפיסתי זה, מוסדות אקדמיים מסוימים התחילו להציע תכניות בשם מיקרו תואר. במסלולים אלה לא לומדים תואר שלם, אלא מקבצים קטנים של מספר קורסים מתוך התואר. ניתן ללמוד באופן מודולרי עד להשלמת תואר שלם, או לחלופין – ללמוד חלק מהקורסים וליישם את הידע הנרכש בו כדי לקדם את הקריירה ולרענן את סל הכלים המקצועי.
המציאות של היום דינמית במיוחד, מקצועות ישנים נעלמים ובמקומם מופיעים תחומי עיסוק חדשים. במקביל, גם העובדים עצמם כבר לא מתמידים בקריירה אחת כל החיים, ומחליפים קריירה בקצב מהיר יותר. המעסיקים מצידם, שמים דגש על רב תחומיות ועל למידה מתמדת, כדי להכיר חידושים ועדכונים.
במציאות כזו, ניתן לראות חשיבות גדולה גם בהתאמה של הלימודים האקדמיים לאתגרים החדשים. מסלולי המיקרו תארים מותאמים מבחינת מבנה ותכנים לצרכים החדשים אשר עולים במשק, ומטרתם לסייע לסטודנטים לפתח את המיומנויות והידע הנדרשים להשתלבות מוצלחת במגוון ענפי עיסוק - היום ובעתיד.
- קראו על מקצועות העתיד
אילו מסלולים קיימים?
תכניות "מיקרו תואר" הן צעד חדש באקדמיה הישראלית. נכון להיום, ישנו מספר מצומצם בלבד של מסלולים, ברמת תואר שני. במועצה להשכלה גבוהה בוחנים בימים אלה הרחבה של היצע המסלולים, כאשר השאיפה היא לאפשר בשנים הקרובות גם למידת מיקרו תארים ברמת תואר ראשון.
- תואר שני – מיקרו מאסטר: כיום ניתן ללמוד אשכולות קורסים במתכונת "מיקרו מאסטר" באוניברסיטת תל-אביב ובטכניון, בעיקר במסגרת תואר שני בהנדסה, וכן במקצועות ההייטק. בעתיד הקרוב יורחב היצע המקצועות שבהם ניתן ללמוד במתכונת זו, וככל הנראה הלמידה במתכונת זו תתרחב גם למוסדות נוספים.
- תואר ראשון: נכון להיום, עדיין לא ניתן ללמוד תואר ראשון בישראל במתכונת מיקרו תואר. ההערכה היא כי בשנים הקרובות יאשרו במל"ג לימודים אלה במקצועות שונים, כגון במדעי החברה, במקצועות הבריאות, במדעי הרוח ועוד. ההערכות הן כי התכניות העתידיות יתקיימו במתכונת לימודים היברידיים, שבהם חלק מהקורסים נלמדים באופן דיגיטלי (בלמידה מרחוק), וחלקם בקמפוס. הלמידה תיערך באשכולות קורסים אשר מותאמים לתחומי ידע הנדרשים בשוק העבודה. עם זאת, חשוב להדגיש כי טרם נקבעו הנחיות מסודרות לגבי אופן הלמידה לתואר ראשון, ועדיין מוקדם לדעת היכן יציעו את המסלולים, ובאילו תחומים.
כמה זמן לומדים?
את אשכולות הקורסים ניתן להשלים בדרך כלל תוך פרק זמן של שנה, ולפעמים אף פחות מכך. הדגש במסלולים אלה הוא על למידה ממוקדת, בפרק זמן קצר ומואץ, המותאם גם לאנשים עובדים. בהתאם להנחיות ות"ת, היקף המסלולים הוא עד שליש מכלל החובות לתואר שלם וכך אורך הלימודים הוא עד שנה אקדמית אחת. במקרים מסוימים, ניתן להשלים את התכניות הללו בפרק זמן של עד שנתיים.
- קראו גם על תואר ראשון בשנתיים
היכן לומדים?
- אוניברסיטת תל-אביב: בפקולטה להנדסה של אוניברסיטת תל אביב מציעים מספר תכניות מיקרו מאסטר במתכונת אשכולות אקדמיים. בשלב הראשוני מתקיימות ארבע תכניות בתחומים: רובוטיקה, מדעי הנתונים, עיבוד אותות ותמונות, ואינטליגנציה מלאכותית AI. בעתיד צפויים להיפתח מסלולים נוספים.
- הטכניון – היחידה ללימודי המשך ולימודי חוץ (קמפוס חיפה): בטכניון מציעים מסלולי "קדם מגיסטר" המיועדים למהנדסים בוגרי תואר ראשון. ניתן ללמוד אשכול של שלושה קורסים מתוך התואר השני בהנדסת חשמל ומחשבים, את האשכול יש לסיים תוך פרק זמן של עד שנתיים. קיימות שתי תכניות: אחת בתחום ה - VLSI (שילוב מערכות ומעגלים אלקטרוניים), והשנייה בתחום למידת המכונה. בסיום התכנית מקבלים תעודה המעידה על הקורסים הנלמדים, מי שמחליטים להמשיך לתואר שני יכולים לקבל הכרה באותם קורסים בפקולטה להנדסת חשמל.
למי מתאימים הלימודים?
המסלולים יכולים להתאים לקהל יעד נרחב של סטודנטים. מסלולי מיקרו מאסטר מתאימים לבוגרי תואר ראשון אשר עובדים בתעשייה וברצונם ללמוד מקבצים של קורסים אקדמיים למטרת פיתוח מקצועי רלוונטי והעשרת הידע. כיום, רוב התכניות המתקיימות הן בתחומי ההנדסה ובמקצועות כמותיים, כך שהן מתאימות בעיקר לעובדי הייטק. בעתיד, צפוי להתרחב היצע התכניות גם לענפי עיסוק נוספים במשק.
כמו כן, התכניות יכולות להתאים גם למי שנמצאים בתהליך שינוי קריירה או חיפוש עבודה. מכיוון שמדובר על מקבצי קורסים הממוקדים בתחום מסוים, ניתן להשתמש בידע זה לצורך ביצוע הסבה מקצועית או כדי לעמוד בדרישות של מעסיקים בעת ההשתלבות בתפקיד חדש.
מה לומדים?
מסלולים אלה מתקיימים במתכונת של מקבצי קורסים בנושאים דומים. הדגש הוא על למידה ממוקדת אשר רלוונטית ומותאמת לעיסוקים מבוקשים בשוק העבודה. באופן זה, המסלולים מותאמים לדרישה בשוק ללמידה לכל אורך החיים, לצורכי ריענון הידע והתעדכנות בפיתוחים וחידושים רלוונטיים בתחום העיסוק.
במסלולים בתחומי ההייטק וההנדסה, המקבצים ממוקדים בענפים מתקדמים וחדשניים שיש להם דרישה בשטח. בין התחומים הללו ניתן למנות למידת מכונה, בינה מלאכותית, ביג דאטה, מערכות אוטונומיות, ועוד. מהנדסים ועובדי הייטק יכולים להיחשף לחידושים והתפתחויות הנוגעים לעיסוק הנוכחי שלהם, וכך להישאר רלוונטיים.
איזו תעודה מקבלים?
חשוב להדגיש כי בסיום תכנית זו לא מקבלים תואר ראשון או שני, אלא תעודה מטעם מוסד הלימוד אשר מעידה על השלמת כל החובות במקבץ הקורסים הנלמד. תעודה זו מהווה אישור על עמידה באותם קורסים, והיא מפרטת את הציונים שהתקבלו בהם, כך שמי שמעוניינים להמשיך לתואר שני יכולים לקבל הכרה בקורסים שנלמדו במסגרת לימודיהם.