שלום, שמי רונה, יש לי תואר ראשון בעיצוב גרפי ואיור, אך אני מעוניינת לעבוד עם ילדים בתחום דידקטי כלשהו. שמעתי לאחרונה על תחום ההוראה המתקנת ואני מבינה שאצטרך לעשות הסבת אקדמאים לתעודת הוראה בחינוך מיוחד לשם כך. חשוב לי לדעת, מהם תחומי העבודה כמורה מתקנת? אילו עוד אפשרויות פתוחות בפני כבעלת ת. הוראה בחינוך מיוחד? כמה ביקוש יש לתחום היום, גם בשוק הפרטי? ובאילו מקומות אפשר לעבוד? מהם התנאים של התחום (האם זו עבודה מסודרת ומוגדרת או נישה של חינוך והוראה)? האם אפשר להמשיך לאבחון דידקטי שלא לתואר אלא לתעודה? תודה!
ש
שני יונגר
לימודי הוראה מתקנת
שלום רונה,
ראשית על מנת לעסוק בהוראה מתקנת, אכן כדאי לעשות הסבה מקצועית לתחום החינוך המיוחד. ולאחר מכן יש לעבור הכשרה להוראה מתקנת.
כמורה להוראה מתקנת תוכלי לעבוד באופן פרטני או קבוצתי עם תלמידים בעלי קשיי למידה הזקוקים לסיוע בהשתלבות במהלך הלימודים התקין בבית הספר.
כמורה לחינוך מיוחד תוכלי לעבוד כמורה לחינוך מיוחד בלבד, ולא תוכלי לעסוק בשילוב או הוראה מתקנת. כמורה להוראה מתקנת תוכלי לעבוד גם באופן פרטי, יש חברות פרטיות ומורים פרטיים העוסקים בכך.
אם תעבדי דרך מערכת החינוך, אז זו עבודה מסודרת, בהתאם לאחוזי המשרה שתעבדי. מרבית מורותץ ההוראה המתקנת גם מלמדות באופן פרונטלי בכיתה.
כמובן שתוכלי להמשיך גם לאבחון דידקטי בהמשך.
בברכה, שני
מ
מכללת אורנים
מהם תחומי העבודה כמורה מתקנת?
היי רונה ותודה על פנייתך. תחום ההוראה המתקנת הינו תחום שנכנס בתוך החינוך המיוחד בכללותו עם התמקדות ספציפית בלקויות הלמידה, ברוב המקרים. בתור מורה להוראה מתקנת תוכלי בראש ובראשונה לעבוד כמורת שילוב בכל בית ספר יסודי לחינוך רגיל, כאשר בתפקיד זה תוכלי להוציא ילדים מכיתות האם שלהם לתגבור בנושאים לימודיים שונים על פי צורכיהם. בנוסף לכך, תוכלי לעבוד במתי"אות השונות הנמצאות בכל איזור בארץ, שגם מעניקים שיעורי עזר וסיוע לתלמידים בעלי לקויות למידה בתחום האבחון הדידקטי והטיפול בקשיים באמצעות אסטרטגיות שונות שיקנו לך בשלב הלימודים. בתור מורה לחינוך מיוחד תמצאי מגוון אפשרויות עבודה בהתאם לאוכלוסייה עמה תבחרי לעבוד (אוטיזם, פיגור שכלי, לקויות למידה, לקויות שמיעה, כבדי ראיה, הפרעות התנהגות ועוד). מורת חינוך מיוחד הינה מורה מן המניין, כלומר העבודה כפי שהגדרת אותה מסודרת ותחת משרד החינוך. מלבד זאת, לגבי האבחון הדידקטי ישנם מוסדות אקדמאיים שונים המציעים את המסלול כלימודי תעודה ולאו דווקא כתואר שני, נסי לברר במוסד שמעניין אותך. שיהיה בהצלחה! אשמח לעמוד לרשותך בשאלות נוספות. אורלי יצחקי- מכללת אורנים.