אני מתעניינת בלימודי חינוך מיוחד. בימים אלו אני נמצאת בפני התלבטות האם ללמוד את התחום באונ׳ תל אביב במסלול ייעוץ חינוכי וחינוך מיוחד שבמשך 3 השנים של התואר אין הכשרה מעשית (ניתן לרכוש אותה בשנה ה4 במסגרת תעודת הוראה) או ללמוד במכללה שם ההכשרה המעשית היא חלק מתוכנית הלימודים. יש לציין כי אין ברצוני להיות מורה, הייתי רוצה לעסוק בתחום בליווי אישי או בקבוצות קטנות האם זה אפשרי? מטרתי הסופית היא לעסוק בייעוץ חינוכי- האם זה מחייב תעודת הוראה וניסיון בהוראה? או שאוכל להמשיך ישירות לתואר שני? שאלה נוספת,מה התפקידים המוצעים לבעל תואר בחינוך מיוחד אם ברצוני להתקבל לעבודה בכפר נוער? האם זה דומה למורה בכיתה או שהעבודה שם היא פרטנית יותר?
ש
שני יונגר
לימודי חינוך מיוחד וייעוץ חינוכי
שלום רחלי,
ראשית אם את רוצה לעסוק בייעוץ חינוכי עליך להיות בעלת תעודת הוראה וניסיון בהוראה של שלוש שנים לפחות. ללא הניסיון לא תוכלי לעסוק בייעוץ חינוכי, וזה גם היוני. הרי אם את לא מכירה את הדינאמיקה של הכיתה ואת אופי השיעורים וכו' איך תוכלי לייעוץ לתלמיד ולמשפחתו לגבי התנהלות תקינה או רצויה עבור התלמיד כדי שיוכל להסתדר במערכת החינוך, או כל סיבה אחרת לייעוץ.
לגבי החינוך המיוחד, יש כל מיני אפשרויות שאחת מהן היא עבודה בבתי ספר לחינוך מיוחד והשנייה היא עבודה למשל עם נוער בסיכון. אם תתמחי בנוער בסיכון, תוכלי לעבוד בכפרי נוער. ויש כל מיני אפשרויות, עבודה קבוצתית ופרטנית. אך בדרך כלל מדובר בשילוב.
בברכה, שני
מ
מכללת אורנים
חינוך מיוחד- אוניברסיטה או מכללה ?
היי רחלי ותודה על פנייתך. את הבחירה בין האוניברסיטה למכללה עלייך לבחור על פי שיקולייך האישיים. מצד אחד אמנם העדר אימוני ההוראה יכול לחסוך מעט עבודה במהלך הלימודים אך יחד עם זאת הוא מוסיף המון ידע והתנסות אישית. על מנת להמשיך לתחום הייעוץ החינוכי עלייך להיות בעלת תעודת הוראה וניסיון בעבודה חינוכית של לפחות 3 שנים, כך שלא ניתן יהיה להמנע מזה. חשוב לציין כי הדבר הכרחי וחיוני לשם עבודת הייעוץ שכן דרך היותך מורה את לומדת להכיר תלמידים באופן אישי ואת המערכת החינוכית בכלל, על מנת שבהמשך תוכלי לייעץ בהתאם. על מנת לעבוד בכפרי נוער תצטרכי תואר ראשון בחינוך המיוחד (בהתנסות באוכלוסיית הפרעות ההתנהגות) או תואר בחינוך הבלתי פורמאלי, או בשמו השני- חינוך חברתי קהילתי. אם זהו התחום שבו את מתעניינת רצוי אף לשלב את שניהם יחד על מנת לצבור את מלוא הידע בתחום. בכפרי הנוער העבודה יכולה להעשות באופן פרטני או קבוצתי, תלוי בצרכי המערכת ובהתאם למקום עצמו. נסי לברר תחילה לגבי מספר מקומות על מנת לקבל פרספקטיבה רחבה יותר. שיהיה בהצלחה! אשמח לעמוד לרשותך בשאלות נוספות. אורלי יצחקי- מכללת אורנים.