קורס טכנאי כימיה
רוצה לדעת על קורס טכנאי כימיה? אנחנו רוצים לעזור לך!
דרכנו תוכל לקבל את כל התשובות לכל השאלות, לרבות איפה אפשר ללמוד, תנאי קבלה למסלולים השונים, מלגות, מה העלויות ועוד.
לחץ/י כאן ותקבל/י שירות בחינם שיחסוך לך הרבה זמן, כאבי ראש וגם כסף ...
עזרנו גם לך? דרג אותנו:
קורס טכנאי כימיה
התעשייה הכימית היא בין מנועי הצמיחה המשמעותיים במשק הישראלי והיא אחראית על כמעט מחצית מהייצוא מהמדינה לחו"ל. בענף זה עוסקים בפיתוח וייצור של שלל מוצרים וחומרים, כגון דלקים, תרופות, דשנים, חומרי בנייה, מוצרי פלסטיק ואף חומרים לענף הביטחון. מאות מפעלים ומעבדות בתעשייה זו פועלים ברחבי הארץ, ובהם עוסקים כל העת על פיתוח החומרים והמוצרים המהפכניים של מחר.
טכנאי הכימיה לוקחים חלק בכל שלבי הייצור בענף זה, החל מתכנון דרך ייצור בפועל ועד לבקרה על המוצרים המוגמרים לפני הגעתם ללקוח. תפקיד חיוני זה מצריך שליטה במגוון של ענפים ודורש ראייה רב תחומית. הם מבצעים בדיקות וניסויים במעבדות, לוקחים חלק במחקרים, עוסקים בטיפול ותחזוקה בציוד הטכנולוגי המתקדם ואף מטפלים במאגרי המידע הממוחשבים החדשניים שבהם עושים שימוש במעבדה. כמו כן, עליהם להבין בסוגיות כלכליות כגון הקצאה של משאבים, חישוב יעילות ועלויות בתהליך הייצור ותכנון לוחות הזמנים כך שהייצור יתבצע באופן היעיל והרווחי ביותר. עם השכלולים הטכנולוגיים העוברים על התעשייה כולה, גם בענף זה משולבים פיתוחים חדשניים וחומרי גלם חדשים. הטכנאים לוקחים חלק ביישום טכנולוגיות אלה, בדרך לפיתוחים פורצי דרך לתועלת התעשייה.
המעוניינים להשתלב בתפקידים הללו, המשלבים בין ידע מדעי למיומנויות טכניות מתקדמות, יכולים ללמוד בקורס טכנאי כימיה. זוהי הכשרת טכנאים שבה מקבלים את שלל הכלים הנחוצים להשתלבות בתעשייה בתהליכי מחקר, פיתוח ובקרה. בעזרת הידע הנרכש בהכשרות אלה יכולים הבוגרים לפתוח דלת למגוון תפקידים במעבדות ומפעלים ובשלל תעשיות, מתחום הכימיקלים, דרך תעשיית המזון ועד לתעשייה הפרמצבטית ותחום פיתוח התרופות והתוספים.
תכנית הלימודים
במהלך מסלול זה הסטודנטים רוכשים את כל הידע והמיומנויות הנחוצות לטכנאי כימיה בעבודתם. הם לומדים על תהליכי הפיתוח והמחקר בתעשייה, בוחנים פיתוחים אקטואליים ועכשוויים ובוחנים את חשיבותם של עובדים אלה ליעילות ורווחיות המעבדה והתעשייה באופן כללי.
בתחילת התכנית רוכשים ידע בסיסי בענפים מדעיים שונים כגון ביולוגיה, מיקרוביולוגיה, פרמקולוגיה, פיזיקה ועוד, לצד היכרות עם מגוון ענפים בכימיה כגון אורגנית, מכשירית, כללית ועוד. לאחר מכן, הם לומדים על התהליכים המקצועיים במעבדה החל מתכנון דרך ייצור ועד לבקרת איכות. כך הם מתוודעים לסוגי הציוד והמכשור שבהם משתמשים בתחום, לחומרי הגלם וכן שמים דגש על נהלי בטיחות וגיהות בעבודה. הם גם מפתחים מיומנויות מחקר מדעי, קריאת מאמרים ושימוש באנגלית טכנית. נוסף על כך, הם דנים בשיקולים שיווקיים וכלכליים הרלבנטיים לאנשי המקצוע לצורך הגדלת הרווחיות של המעבדה ושילוב מוצלח של הפיתוחים החדשים בשוק המקומי והבין לאומי.
מתכונת הלימוד
אורך הכשרות אלה הוא לרוב כשנתיים. קיימים גם מסלולים המותאמים לאנשים עובדים מבחינת ימי לימוד ושעות לימוד. במהלך הלימודים משולבים תכנים עיוניים בענפי המדע השונים לצד שיעורים פרקטיים. הסטודנטים מתרגלים תהליכים במעבדות, מכירים ציוד מקצועי וכך צוברים ניסיון יישומי בתחום הנלמד. בדרך כלל יש צורך לערוך פרויקט מסכם לקראת סיום ההכשרה. בפרויקט מיישמים את כלל הכלים הנלמדים ומתרגלים התמודדות עם מצבים מן התעשייה בסיוע של הסגל. לעיתים הפרויקטים מתקיימים בשיתוף עם ארגונים מן התעשייה, מה שמאפשר לסטודנטים להיחשף הלכה למעשה לנעשה בשטח.
נושאי לימוד
סטודנטים במסלולים הללו לומדים מגוון רחב של נושאים, כגון:
- הבטחת איכות
- מכשור במעבדה
- ביולוגיה של התא
- כימיה אי אורגנית
- בטיחות במעבדות
- תהליכי פיתוח תרופות
- טכנולוגיות בפיתוח מזון
- סוגי חומרים פלסטיים ופולימרים
- ועוד
תנאי קבלה וקהל יעד
תכניות אלה מתאימות לבעלי זיקה לעולם המדעים המעוניינים לרכוש את הכלים לפיתוח קריירה טכנית בתעשייה. המסלול יכול להתאים במיוחד לבוגרי בגרויות בתחומים רלבנטיים, כגון בגרות בכימיה או בגרות בביולוגיה. עם זאת, אין חובה לניסיון מקצועי או ידע קודם בתחום הנלמד כדי להתקבל ללימודים. מסלולים אלה יכולים להתאים גם לעובדים במעבדות ומפעלים המעוניינים לקדם את הקריירה ולהרחיב את הידע המקצועי, כמו גם לטכנאים מענפים אחרים המעוניינים להשתלב גם בתחום הכימי.
תנאי הקבלה משתנים ממסלול למסלול ומעת לעת. בדרך כלל קבלת מועמדים לתכנית נעשית על סמך ההישגים שלהם בבגרויות. לעיתים מתקיימות גם בחינות מיון לבחינת ההתאמה. המועמדים צריכים גם לעבור ראיונות אישיים או בפני ועדה.
אפשרויות תעסוקה
טכנאי כימיה לרוב משתלבים בתעסוקה במעבדות שונות. במעבדות אלה עוסקים בייצור חומרים לשלל תעשיות כגון גז, בניין, מזון, תרופות ועוד. באפשרותם להשתלב הן במפעלים של חברות גדולות, מקומיות או בינלאומיות, והן בסטארט אפים קטנים יותר בתחומי הביוטכנולוגיה השונים.
במסגרת תפקידיהם השונים הם אחראיים על ביצוע בדיקות ומעקב אחריהן, כתיבה של דוחות, איסוף דגימות וניהול של משאבים במהלך פרויקטים. התפקידים כוללים גם עבודה מול מערכות המידע המדעיות המתקדמות שפועלות במעבדה.
לתפקידים השונים נדרש בדרך כלל ניסיון תעשייתי או מחקרי בחברות או מעבדות. כמו כן, לעיתים ישנה דרישה למיומנויות מחקר מוכחות או לניסיון ברמה בסיסית בהפעלה של מכשור וציוד אנליטי. משרות אלה נפתחות במגוון גופים וחברות ברחבי הארץ, שבהם מתקיימים תהליכי מחקר ופיתוח מדעיים.
משכורות
רמות השכר של טכנאי כימיה דומות לאלה של טכנאים בענפי תעשייה משיקים כגון ביוטק, תרופות וכדומה. מתחילי במקצוע משתכרים בין 7,000 – 8,000 שקלים בממוצע לחודש ואחרי מספר שנות וותק בתפקיד ניתן להעלות את רמות השכר. קיימים קריטריונים שונים המשפיעים על שכר העובדים כגון היקף המשרה, מקום העבודה בארץ, סוג הארגון בו מועסקים העובדים, עבודה במגזר הציבורי או הפרטי, מספר שנות הוותק ועוד. דרך נוספת להעלאת רמות השכר היא המשך להכשרתו וקורסים נוספים לצורך הרחבת סל הכלים המקצועי.
- כמה מרוויחים בתעשיית הביוטק? קראו עוד על שכר ביוטק
המשך לימודים
בוגרים המעוניינים להמשיך לפתח את הידע והכלים שברשותם ולפתוח דלתות לתפקידים חדשים יכולים ללמוד קורסים ומסלולים נוספים. בין התכניות שעשויות להתאים לבוגרים נכללת תכנית הנדסאי כימיה. זהו מסלול המוכר על ידי מה"ט הנפרש על פני כשנתיים עד שלוש שנים. בתכנית זו רוכשים ידע טכנולוגי ומדעי נרחב בהתאם לדרישות הממשלתיות לקבלת דיפלומת הנדסאים. בתכנית זו קיימות מספר התמחויות כגון הנדסאי תרופתי, הנדסאי טכנולוגיות מזון, והנדסאי כימיה מעבדתית. בכל התמחות שמים דגש על כלים החיוניים בתעשייה, תוך התנסות פרקטית בפרויקטים ומעבדות. הנדסאים יכולים להשתלב במבחר תפקידים
אפשרויות לימוד נוספות הפתוחות בפני הבוגרים כוללות לימודי תעודה שונים. בין היתר מתקיימים קורס בדיקות מעבדה, קורס טכנאי חומרים מרוכבים, קורס טכנאי חקלאות ועוד מבחר הכשרות. הרחבת סל הכלים והידע המקצועי יכולה לסייע בפתיחת הזדמנויות נוספות בשוק העבודה של היום, שבו יש דרישה לעובדים רב תחומיים, גמישים ודינמיים.
המעוניינים להתקדם לתפקידי מהנדסים יכולים ללמוד במסלולי לימוד הנדסה, אולם יש לציין כי בדרך כלל יש צורך בהשלמות לצורך קבלה ללימודים אלה. הקבלה נעשית על סמך ציונים בבגרויות ובפסיכומטרי וכן שיקולים נוספים של מוסדות הלימוד. מהנדסים מרחיבים עוד יותר את תחומי האחריות בתעשייה ואת היצע הפרויקטים במחקר ופיתוח שבהם הם יכולים לקחת חלק. תחומי הלימוד בענף זה נרחבים במיוחד וכך ניתן למצוא בנוסף גם תכניות בתחומי הביוטכנולוגיה, המזון, האלקטרוניקה, בתחום הרפואי ועוד.